Пенсионираните мечки получиха последна помощ

Във вивариума "Карамуш" бедстват 14 мечки с различни съдби – повечето родени тук, други докарани от циркове.

"Карамуш" е част от ловно стопанство "Кормисош". Преди тук са били развъждани и отглеждани мечки, предназначени за отстрел от богати и известни хора от страната и чужбина. След забраната на такъв тип лов, "Карамуш" е със затихващи функции. Базата е строена през 60-те години на ХХ в. и е обновена през осемдесетте. 

„Мечките в „Карамуш” са оставени на доизживяване, тъй като вече не представляват интерес за ловците,” казва Димитър Иванов. „До началото на годината те бяха хранени предимно с каша от брашно и трици. Когато започнахме програмата за подобряване на общото състояние на животните, ние разчитахме, че институциите, отговорни за намиране на дългосрочно решение на проблема - Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите – ще предложат конкретни стъпки за подобряване на условията на живот на 14-те мечки от „Карамуш”. За съжаление на този етап липсва координация между двете министерства и това до голяма степен обезсмисля усилията ни.”

Екип от ветеринарни лекари, водени от проф. Богдан Аминков от Лесотехническия университет в София, и специалисти на фондация „Четири лапи” започва медицински преглед на мечките в база „Карамуш” към ловно стопанство „Кормисош”. Целта е да се установи здравният статус на обитателите на „Карамуш”, като ще бъдат прегледани зъбите, козината, кожата и сърдечния ритъм на животните и ще бъдат взети кръвни проби за изследване. Също така, всяка мечка ще бъде обезпаразитена и ваксинирана.

Този медицински преглед обаче слага край на програмата за оказване на помощ за обитателите на „Карамуш”. От „Четири лапи” имат готовност да я възобновят веднага щом Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите предложат план за цялостно подобряване на жизнената среда на мечките.

. Експертите на „Четири лапи” са сериозно обезпокоени от факта, че съществуващата база в ловното стопанство е морално и физически остаряла, а условията не отговарят на естествените нужди на мечките и трябва да бъдат подобрени.

Животните са изцяло зависими от волята на хората. А в случая те не представляват вече интерес, тъй като отстрелът е забранен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини