Опозицията единна срещу Цветанов. Преглед на националния печат

Предстоящият вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов" ще бъде на тема сигурност - ресорът на вътрешния министър Цветан Цветанов. Очаква се в сряда парламентарните сили да започват консултации, а искането за сваляне на правителството може да бъде внесено още следващата седмица." - пише „Дневник" в статия, озаглавена „След десницата, и ДПС и БСП поискаха вот на недоверие на тема сигурност"

Социалистите, които бяха склонни аргументът за недоверие да е цялостната политика на правителството, както първо предлагаше ДПС, обявиха в събота, че предпочитат темата да е обединяваща за опозицията. Така, след като лидерите на "Синята коалиция" заявиха, че ще подкрепят вот срещу Цветанов, беше избрана темата вътрешна сигурност.

Лидерите на десните партии - Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС), припомниха, че още през февруари са свалили доверието си към министъра на вътрешните работи, затова сега не приемат обвинения за съглашателство с БСП и ДПС." - се казва още в публикацията.

Вестник „Труд" акцентира върху единомислието на опозицията по отношение на политиката на кабинета в сферата на сигурността:

„Цялата опозиция ще се изправи като един във вот на недоверие срещу правителството за провал в сектор "Сигурност". Това стана ясно, след като и СДС се присъедини към коалиционния си партньор ДСБ и реши да подкрепи вот срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Поканата към сините от Иван Костов бе отправена още в понеделник.

Вотът вероятно ще бъде поискан от БСП и ДПС." - пише всекидневникът.

„Станишев пожела на кабинета да хваща пътя към луната" - продължава темата за  (не)доверието към кабинета в. „Сега".

„Пожелавам на правителството да поеме максимално бързо по пътя към луната, защото това е в интерес на българските граждани" - цитира вестникът изказване на лидера на социалистите.

В публикацията се отбелязва и инициативата на сайта uvolnenie.org за символично уволнение на премиера по интернет.

С почти идентично заглавие по същата тема излиза вестник „Стандарт" - „Сергей праща кабинета на Луната"

Интернет кампанията за „уволнение" на Борисов намира място и на страниците на „Труд", който я определя като „поредната акция срещу българския премиер след инициативите в социалната мрежа и графитите по софийските улици срещу управлението на партия ГЕРБ и нейния лидер".
„Новият сайт изглежда е продължение на появилите се вчера билбордове с надпис: "Ще уволня Бойко Борисов" - също няма автор, създател или посочени контакти." - допълва вестникът.

Друга широко отразена тема е промяната в менюто на детските градини от септември.

„Според новата наредба градините ще трябва да осигурят за децата месо без тлъстини, сухожилия или кости, а пилешкото ще трябва да е без кожа. Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество. Задължително ще е да има поне по 300-350 грама зеленчуци и плодове дневно. Белият хляб ще е почти изцяло забранен. Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 грама сирене." - пише в. „Дневник".

„Въвежда се още едно хранене - сутрешна подкрепителна закуска. Тя ще е от пресни плодове. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда или просо. Във всички тестени и картофени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар." - се казва в публикация по същата тема във в. „24 часа".

Промяната в менюто на детските заведения присъства и на страниците на „Сега":  „Напитките трябва да включват чешмяна вода, слабо минерализирана вода и сокове, които да са само натурални. Варените и печени ястия изцяло ще изместят пърженото, което ще се дава максимум два пъти седмично."

„За да изпълнят детските градини новите изисквания, таксата трябва да се вдигне поне с 30%" - предупреждава всекидневникът.

„42% от българите са с финансови затруднения" - съобщава статия на в. „24 часа", в която са публикувани анализ и препоръки на ЕС за финансова стабилност и увеличаване на икономическия растеж на страната ни.    
"Близо 42% от българите имат материални затруднения, което е пет пъти повече от средното за Евросъюза. 40% са с ниска езикова и математическа грамотност. От тази статистика следват препоръки за борба с бедността и за реформи в началното, средното и висшето образование със срок до 2012 година." - се казва в публикацията.

„Условията на живот у нас са се влошили и безработицата е нараснала. Прогнозата е, че тя едва ли скоро ще падне до нивата от преди кризата.

Друга констатация гласи, че достъпът до енергийния пазар в България е силно възпрепятстван, конкуренцията е ограничена, ценообразуването - непрозрачно. Препоръките са енергийните и газови пазари да се отворят и да бъдат създадени стимули за повишаване на енергийната ефективност." - пише всекидневникът.

Вестниците продължават темата за катастрофиралата край Дебелец цистерна с отровен химикал, като съобщават, че шофьорът не е имал разрешително за превоз н аопсни товари.

„Турският шофьор на катастрофиралата край Дебелец цистерна Юмер Вар не притежава удостоверение за превоз на химически вещества. Това показва проверка на Държавната автомобилна инспекция. Камионът освен това не е бил със задължителните табели за превозване на опасен товар." - пише „Дневник".

„ Срещу 45-годишния Ю. В. от Турция е започнато досъдебно производство за неумишлено замърсяване на почвата, водата и въздуха с вредни вещества, застрашаващи живота и здравето на хората." - съобщава „Труд".

Всекидневниците традиционно отделят място и за проблеми, свързани с летните курорти.

„20 лева на километър в Слънчев бряг" - алармира „Стандарт" в публикация за таксиметровите превози.

„Върху стъклата им са залепени стикери, които указват, че цената на километър е от 2,50 до 3,00 лева, но в действителност сумата излиза в пъти повече. Опитите на местните власти да сложат ред в таксиметровите превози претърпяха пълен провал." - обобщава вестникът.

От свой страна в. „Дневник" пише за завишените цени на медицинските услуги по курортите.

„Районната прокуратура във Варна е приключила проверката си по сигнал за злоупотреби с медицинското обслужване на чужди туристи по българското Черноморие. .
Сигналът е подаден от българското посолство в Копенхаген след поредица статии в датската преса за туристи, измамени от лекари по време на ваканцията си в България." - се казва в публикацията.

Вестникът допълва, че всеки четвърти датски турист, потърсил медицинска помощ в българските курорти през последните два сезона, е станал жертва на лекарски злоупотреби.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини