Евакуацията в Дебелец е отменена. Хората могат да се връщат

Евакуацията на жителите на гр. Дебелец е отменена и хората вече могат да се завърнат по домовете си, съобщи кметът Велико Търново Румен Рашев.

Преливането на токсичната течност от катастрофиралата цистерна е приключило без инциденти.

Това е и причината за отмяната на бедственото положение и наложената поради опасността от обгазяване на хората евакуация на населението.

По време на различните етапи на изправяне, изтегляне на цистерната и при преточването на химикала не беше допуснат теч.Няма пострадали хора.

Движението на превозните средства към Прохода на републиката през Килифарево ще бъде възстановено, след като пътното платно бъде освободено от катастрофиралата цистерна, която ще бъде транспортирана до паркинг край Велико Търново.Здравата цистерна е отпътувала по маршрута си към Румъния.

По-късно тази вечер на заседание на кризисния щаб ще бъдат набелязани последващи мерки за пълното обезопасяване на почвата в района на инцидента.

През целия ден на мястото на произшествието работиха три пожарни автомобила, един аварийно спасителен автомобил и един автомобил за химическа защита със 17 служители на областната служба за пожарна безопасност и защита на населението, както и 10 автомобила с 42 служители на полицията във Велико Търново.

Поради рисковия характер на операцията бяха предприети изключителни мерки за безопасност на работещите екипи.

Опасността за населението в Дебелец и близките квартали на областния град Велико Търново окончателно e преодоляна.

Припомняме, че 20-тонна цистерна със стирол се обърна тази нощ в крайпътна канавка край град Дебелец.

Вследствие на катастрофата от цистерната изтекоха 4 тона от опасното вещество, а над 2000 души от околностите бяха евакуирани. Шофьорът е задържан. 45-годишният Юмер Вар ще остане в полицейския арест 24 часа.

Срещу него е повдигнато обвинение по текст от Наказателния кодекс, предвиждащ до пет години лишаване от свобода за всеки, който по непредпазливост предизвика замърсяване на почвата, водата и въздуха, и с това ги направи опасни за хората, животните и растенията, съобщава БТА.

Причините за катастрофата се изясняват.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини