Хакиф Емин разговаря с Гей Магдугъл за правата на малцинствата

Специалният докладчик на ООН по правата на малцинствата Гей Макдугъл се срещна с обществения посредник на Кърджали Хакиф Емин. Докладвам пред Съвета за човешките права в Организацията на обединените нации за проблеми на етническите,религиозните и езиковите малцинства, каза при представянето си гостенката. Тя подчерта, че я интересуват прояви на физическо насилие, омраза и полицейски произвол над представителите на малцинствени групи в страната. Има ли свобода за изява на културната идентичност на различните общности в България, попита гостенката.Тя прояви подчертан интерес към приобщаването на малцинствата и участието им в управлението, съдебната власт, полицията.

  Хакиф Емин припомни, че дори в развита демокрация като САЩ борбата за човешки права е продължила столетия. Той каза, че демократичните промени в нашата страна датират от 21 години и има безспорен напредък в утвърждаването на правата на малцинствата. Аз съм етнически турчин и мога да заявя че  нашето малцинство е интегрирано в българската нация и държава. То участва в управлението, има представители в съдебните институции и полицията, подчерта Хакиф Емин. Той каза , че го тревожат прояви на краен национализъм. Те не са дело на българския народ, който е много толерантен, а на отделни личности. Посочи като пример ексцесиите пред джамията Баня Башъ в София.

 Ние много внимаваме с религиозните чувства на гражданите. Те са тънка струна, с която някои се опитват да спекулират, каза още омбудсманът на Кърджали.

До сега не съм имал случай на жалби за проява на етническа или религиозна дискриминация , както в нашата община, така и в другите общини на областта , чийто граждани се обръщат за съдействие към мен,отбеляза обществения посредник наКърджали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини