ДПС се оглежда за свой кандидат за президент

Движението за права и свободи ще изчака обявяването на всички кандидатури за предстоящите президентски избори и след това ще вземе решение за своето участие във вота.

Това стана ясно от изказването тази сутрин на заместник-председателя на ДПС  Лютви Местан по БНТ.

Той не изключи възможността партията на Ахмед Доган да издигне и свои кандидати за президент и вицепрезидент.

"Не казвам, че това е най-вероятното решение", уточни Местан и подчерта, че за тях е важно каква национална политика ще води бъдещият държавен глава и най-важното е той да бъде двигател на дебатите за създаването на консенсусна политика в държавата.

Местан акцентира, че ДПС има решаваща роля при избора на президент.

ДПС няма да вземе изпреварващо решение, преди да са ясни всички кандидати, каза още той. Местан смята, че



харизмата на премиера Бойко Борисов не може да замести некомпетентността
.

Той изрази надеждата, че в българското общество ще се сложи край на месианските очаквания в политиката.

Местан определи като опасни и обидни за част от нацията използването на определенията от Борисов "ибрикчии". Той го призова към политически дебат, включително и остър, но да не се навлиза в етнорелигиозни обиди.

Ние приветстваме политиката на премиера за изграждане на православни храмове, каза още Местан.

Според него за две години управление на ГЕРБ моделът на Бойко Борисов е изчерпан. Дошло е времето премиерът да изпълни заканата си и да извади оставката си от джоба.

Борисов трябва да усети, че предсрочният вот е спасението за него, каза още той.

Местан каза още, че при всички държави след кризата е последвал възход в икономиката, а в България моделът е бил основан на харизмата на Бойко Борисов.

Изселническата организация "Бултюрк" ще издигне етнически турчин за президент на България,

обяви вчера председателят й Рафет Мурат. Претендентът за "Дондуков" 2 ще бъде с турско име, но кой е той, Мурат отказа да посочи.

Причната за това е, че от сдружението все още се срещат с политически партии и формации и искат тяхното мнение. "Срещаме се както с опозицията, така и с управляващите, целта ни е да намерим консенсус", аргументира се Мурат.

За това дали кандидат с турско име може да спечели в надпреварата за президент, Мурат коментира, че това е демократично състезание и те искат да участват в него, без значение дали техният кандидат ще спечели, или не.

"Бултюрк" е създадена през 2003 г., а нейният център се намира в Истанбул. Те обаче имат представителства в Бурса, Измир и Анкара.

Вести.бг

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини