Провали се още един проект за МОЛ в Кърджали

Дълго пазения в тайна проект за МОЛ срещу Съдебната палата се провали.Тези дни собствениците му  продадоха терена чрез сайта Imoti.info.Купувачът за сега не е известен.Знае се само,че парцелът с готов проект за МОЛ е купен на половин цена.Той обхваща градинката на ъгъла срещу Съдебната палата и старите гробища,непосредствено до светофарите.Според обявата в сайта на това място трябва да  се издигат пет етажа ,подпиращи осеметажна кула.Предвиждаха се подземни гаражи на няколко нива.

Не е ясно кой и как е задвижил реституцията на имота в центъра на града.Схемата наподобява далаверата във „Възрожденци”,чрез която кварталът бе здраво застроен и  зелените площи изчезнаха.

 Така Кърджали се прощава окончателно с идеята да има МОЛ.Ще припомним,че и двете компании, които смятаха да изграждат търговско развлекателни центрове в града се въздържат от инвестиции.  Нещо повече „Аладин” ЕООД-София,които щяха да градят голям комплекс до хотел „Арпезос” преговорят с потенциални купувачи на терена. Според запознати фирмата напълно се е простила с идеята за изграждане на МОЛ в Кърджали. Мрачните перспективи за покупателните способности на кърджалийци в бъдеще са преграда пред инвеститорите.

  Ще припомним,че за оттеглянето на „Аладин”-ЕООД се заговори преди две години в началото на кризата. Софийското дружество купи на търг от община Кърджали парцел от 7,5 дка на пъпа на Кърджали. През 2007 г.то внесе гаранция от 200 бона, за това че ще изпълни инвестиционното си намерение. Това не само не стана, но общината му върна гаранцията. От „Аладин” увещаваха,че за да започнат да строят им трябват още 1,5 дка за инфраструктура. И поискаха парцел от общината без търг с ангажимента да внесат в хазната 106 000 лева,плюс сумата от гаранцията. Общинският съвет на сесия одобри това предложение.

Така „Аладин” се сдоби с два парцела, които сега се готови да предложи за продан.

Друга софийска фирма-„2С Трифонов и сие” също закупи терен за МОЛ до картинг пистата в ляво от Арденски мост. За разлика от „Аладин” ЕООД  тези инвеститори показаха проект на търговско развлекателния център, изготвен от арх.Станислав Луков. Предвиждаше се сградата да бъде с около 40 000 кв.м. разгърната площ с два подземни и три надземни етажа. МОЛ-ът трябваше да бъде съчетан с малка автогара и хотел. Целта бе да се обхванат пътуващите за чужбина. Кризата обаче удари трафика и направи проекта неефективен на този етап. Все още проучваме инвестиционни партньори, казаха представители на фирмата за Кърджали бг вести.

 В момента в страната има пълен застой при инвестирането в търговско-развлекателни обекти. Кризата и ниската покупателна способност удари бранша. Бумът на МОЛ-овете е вече в историята. През 2010 г. бяха изградени два пъти повече търговско -развлекателни комплекси от предходните години. Тази година се очакваше да се довършат още много обекти, но те са замразени. Прогнозите бяха, че увеличението на търговската площ ще бъде с 25% но това не стана.

България  си остава с най-нисък коефициент на модерна търговска площ на 1000 души население и граждани с едно от най ниските нива на покупателна способност в Европа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини