Рибари извадиха гигантски калмар - 7.62 м

Jeff Gage / Univ. of Fla. / FMNH

Рибари хванаха живо морско чудовище край Флорида. Гигантският калмар е дълъг 25 фута, 7.62 м. 

Уловът е крайно необичаен, тъй като гигантските сепии, са толкова големи и живеят толкова дълбоко, казва Джон Слапсински, мениджър на природонаучния музей. За музейните работници и учените, които изучават гигантските сепии, този екземпляр е наистина ценен улов.

Животното се е носело във водата, когато рибарите попадат случайно на него. Те го изваждат на палубата и го поставят в лед, за да го съхранят до брега. Алармират за рядката находка Комисията за рибата и опазването на дивата природа на Флорида и природонаучния музей на щата. 

Сепията ще бъде консервирана в Университета на Флорида в течение следващия месец. Ще и бъде инжектиран коктейл от консерванти и ще бъде обливана в подобна смес, тъй като меките и тъкани се развалят бързо.

Гигантските сепии са слабо изучени, тя рядко могат да се наблюдават в природата. Рядко биват намирани и  мъртви, тъй като другите океански обитатели ги изяждат доста бързо. Учените не знаят много за поведението на огромните животни - как те възпроизвеждат или с какво се хранят. Също така, продължава дебатът дали гигантските сепии са от един вид или няколко, и учените се надяват чрез ДНК анализ на калмара да получат някои отговори. 

Още не е ясно дали калмарът ще се превърне в музеен експонат. Първо музеят трябва да има необходимото оборудване, както и място за толкова голямо животно. Но морското чудовище ще бъде съхранено и на разположение на изследователите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини