Нови закони в сила от юли

-       Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за електронния документ и електронния подпис, приет от 41-ото Народно събрание на 7 декември 2010 г.

С промените се улеснява подаването на данъчна декларация от чужбина. Удостоверения за квалифициран електронен подпис, издадени от доставчици на удостоверителни услуги, установени в други държави от Европейския съюз, или в държава, страна по споразумението за Европейското икономическо пространство, вече ще се признават за равностойни на удостоверения, издадени от български доставчик. С измененията се променя режимът на необходимост от потвърждаване получаването на електронно изявление винаги, когато такъв документ е изпратен по електронен път. Целта е да се постигне уеднаквяване с режима, установен от другите държави на Европейския съюз и се преодолява опасността от недобросъвестно непотвърждаване получаването на електронното изявление от страна на адресата, когато правните последици от неговото получаване са неблагоприятни за него.

- Влиза в сила Законът за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет от 41-ото Народно събрание на 18 май 2011 г.
Промените предвиждат плащания при извършени от нотариус възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, или изменят вещни права върху недвижими имоти и които са в общ размер над 10 000 лева, да се извършват по специална сметка на нотариуса или по банкова сметка в избрана от страните по сделката банка. Условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката. Промените задължават още, при възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, или изменят вещни права върху недвижими имоти, участниците в нотариалното производство да декларират, че посочената в извършения акт сума, е действително уговореното плащане по сделката.

- От тази дата болничните листове трябва да се представят в териториалните поделения на Националния статистически институт с новото приложение "15" към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Приложението се прилага задължително към всеки болничен лист - първичен и продължение, независимо от датата на издаването му и периода, за който се отнася. 
От 1 юли е утвърден и нов образец на болничен лист. Старият образец на болничен лист продължава да бъде валиден и да се издава до 31 декември 2011 г., като в него данните от осигурителя/самоосигуряващия не се попълват. Подробни указания за попълването на приложение "15" са публикувани на сайта на НОИ /www.noi.bg/ в рубриките "Парични обезщетения и помощи" и "Указания".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини