Кърджали въстава срещу етническия вот,София бута фитили

Стана модно да се говори срещу етническия вот в Кърджали. Партийните лидери в града се надпреварват да декларират, че ще сложат край на етническото гласуване,което тормози политическия живот в столицата на Източните Родопи.В същото време техните попечители от София нагнетяват конфронтация,която връща нещата към изходната им точка.Случаят с джамията Баня башъ вдигна рейтингът на ДПС почти двойно само за една нощ.Той втвърди и националистите в страната и региона.

Не за първи път Кърджали е изправен пред абсурд.Хората в града казват „не”  на етническото гласуване,политиците в София обаче са на точно противоположното мнение. Защото смятат,че ще изпуснат нещата от своя контрол. В същност само малка искра е нужна за да пламне голям пожар. Но София е далеч и там никой не мисли сериозно за това.

 Ще чуят ли хората с лачените чепици, вървящи по жълтите павета гласа на кърджалийци? Или отново ще ни изправят пред поредната „Сталинградска битка” за „Бастиона на Доган”.

  При последната си визита в региона дясната ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов заяви,че разчупването на етническия вот ще стане едва за следващите местни избори. Сега само се създавали предпоставки да бъде преодолян страха от ДПС по места. Традиционно ДПС се сочи като генератор на етническото гласуване. Един от доводите са керваните с автобуси от Турция, които идват за местния вот.

  Според анализ изготвен от областния лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева партията трябва да издигне кандидати за кметове във всяко населено място в общината.Така ще се привлекат масово гласове на българските турци и етническия вот ще бъде разчупен.

   Реално само ДПС полага усилия да преодолее етническото гласуване. Ние винаги сме търсили съюзници сред другите политически формации. Пример е партньорството ни в минали години със СДС. Социологическите сондажи сочат,че голям процент етнически българи биха подкрепили наш кандидат за кмет, сочи общинският лидер на Движението Хасан Азис.

  Кърджали бг вести научи, че представително социологическо проучване извършено преди време показва,че сегашният градоначалник Хасан Азис се харесва от 63% от българските турци и 20 на сто от българите.

   БСП също се обявява за разчупването на старите схеми. Социалистите обявиха, че ще тъкат на два стана срещу ДПС и срещу ГЕРБ. Даже за президентския вот готвят общ фронт срещу герберите. Така червените зарязаха традиционната схема на етническото противопоставяне. И дори обявиха създаването на Коалиция за Кърджали. Тя трябва да дръпне гласове на български турци, които са ляво ориентирани.

 Сините са като, че ли най-отявлени привърженици на разчупването на етническия вот. Те имат опит в партньорството с ДПС в управлението на общината. Не биха се отказали да го затвърдят и в наши дни. За тях етническия вот е дело на „комунистите”. Според лидерът на СДС в града Дора Христова герберите се опитват да откриват топлата вода, като вървят по стъпките им от преди дванадесет години.

   При такова единомислие на местните лидери,нормално е да очакваме, че етнически вот тази година няма да има. Че градоначалникът ще бъде избран с гласовете и на българи и на турци. И ще бъде нашия кмет - кмет на всички. Остава това да го проумеят и в столицата. И да ни оставят да определяме бъднините си сами.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини