Самолет падна върху АЕЦ "Фукушима"

На покрива на 2-и реактор на АЕЦ „Фукушима-1" падна американски безпилотен самолет T-Hawk, използван за измерването на радиацията на станцията.

По неизвестни засега причини, той неочаквано станал неуправляем. Според информация от компанията-оператор на станцията ТЕРСО, дим и огън след падането на апарата не са забелязани. Какви повреди са нанеси на блока, все още не се знае, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от КРОСС.

САЩ предаде на японците апарата в средата на април, за да измерва радиацията и за заснемане на станцията. Апаратът има система за вертикално излитане и може да застане във въздуха над обектите.

В първите дни след аварията на атомната електроцентрала бяха използвани за разузнаване и измервания вертолети на японската армия и големия американски безпилотник Global Hawk. Но заради високата радиация над станцията, операцията се провеждаше на голямо разстояние.

В същото време стана ясно, че разрушителното земетресение от 11 март в Япония е причинило щети на стойност 210 милиарда долара. Това предаде АФП, позовавайки се на японското правителство.

Оценката се отнася за засегнатите сгради и инфраструктура и не включва щетите, причинени от атомния инцидент в АЕЦ "Фукушима 1", както и компенсациите за засегнатите и евакуираните вследствие на земетресението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини