Гръцките профсъюзи с нова всеобща стачка

Гръцките профсъюзи организират нова 48-часова всеобща стачка на 28 и 29 юни, предаде АФП.

Стачката ще съвпадане с дебата в парламента на новите антикризисни мерки на правителството.

В сряда правителството на Гърция съгласува нов план за намаляване на публичните разходи и приватизация за периода от 2012 до 2015 година. Приемането на новите мерки от парламента е ключово условие за отпускането на поредния транш международна помощ за Атина на стойност 12 милиарда евро.

Обновеното гръцко правителство на Георгиос Папандреу, независимо от отчаяната съпротива от страна на опозицията, получи вот на доверие в парламента на страната. Следващата проверка за кабинета ще бъде гласуването на пакета от мерки за сериозни бюджетни икономии, чието приемане е условие за предоставянето на финансова помощ от ЕС и МВФ. Разглеждането на правителствената програма се очаква да бъде съпроводено с мащабни стачки на гръцките синдикати и с масови протести, пише по темата в. „Коммерсант”.

Новините от парламента предизвикаха крайно негативна реакция сред около 20 хиляди демонстранти, които се събраха в момента на гласуването на площад „Синтагма” в центъра на Атина. С викове „Крадци!” те започнаха да заслепяват полицаите с лазери, а след това предприеха настъпление срещу тях. Опитвайки се да успокои тълпата, полицията използва палки и гранати със сълзотворен газ. В резултат на сблъсъците няколко десетки хора бяха ранени.

Още по-голяма вълна на народното недоволство се очаква в близките дни в Гърция, когато парламентът ще започне разглеждането на програмата за съкращаване на бюджетните разходи за периода до 2015 г. Планът, който трябва да бъде одобрен през следващата седмица, предвижда съкращаване на заплатите и пенсиите, орязване на социалните придобивки, повишаване на данъците и приватизацията на редица държавни предприятия – железници, морски пристанища, отбранителни, телекомуникационни и енергийни корпорации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини