Астрономи спорят дали идва "малък ледников период"

Слънчевата активност може рязко да спадне в следващите 20-30 години, което може да доведе до повтарянето на така наричания „маундеровски минимум", съобщава РИА Новости.

Той обозначава най-продължителното спадане на слънчевата активност от 1645 до 1715 година, който е определян като „малък ледников период" в Европа.,

Наблюденията на Слънцето през последните 400 години свидетелстват за това, че то има редуващи се периоди на ръст и спад на своята активност, които се сменят през около 11 години. Новият цикъл се съпровожда със смяна на полярността на слънчевото магнитно поле.

Три научни групи, представили резултатите от своите изследвания на слънчевата корона, нейната повърхност и вътрешна структура на конференция в Лас Крусес в Мексико са стигнали до извода, че следващият 25-годишен цикъл на слънчева активност ще бъде значително отслабен.

В периода на нарастване на активността на Слънцето често има изригвания, появяват се области с повишена скорост на слънчевия вятър и изхвърляне на плазма, която става причина за магнитни бури. Като главен показател на нивото на активност служат слънчевите петна.

В същото време руските астрономи смятат, че техните американски колеги малко избързват с изводите за слънчеви аномалии. Според Сергей Богачов от физическия институт „Лебедев" и с невъоръжено око се вижда, че за периода 2009-2011 слънчевата активност е нараснала. Подобно мнение поддържа и Ева Робрехт от Белгийската кралска обсерватория.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини