Слънчева ел-централа заработи край Кърджали, роми я обсаждат да чопнат нещо

Истинска електрическа централа заработи край хвостохранилището на „Горубсо” над Кърджали. Тя не гори нито въглища, нито газ. Не замърсява околната среда. Както първи Кърджали бг вести съобщи, става дума за инсталация за добив на електроенергия от слънчевите лъчи. Първите сто киловата мощности вече са монтирани. Това са панели, всеки от които струва около 50 евро. В инсталацията са вложени десетки хиляди.

   Новата слънчева централа вече стана притегателен център за местните мургави апаши. Те я наобикалят с конска тяга и гледат как да отмъкнат по нещо. Само въоръжената охрана засега възпира набезите им.

Огромната инсталация за добив на електроенергия от слънчева светлина започна да се изгражда преди два месеца. Слънчевите панели ще добиват ток колкото една средна водноелектрическа централа. Земята, върху която ще се разпростират е 240 дка. Общата мощност ще бъде 5 мегавата.  Цялата инсталация ще бъде завършена до 2 години.

Подобно съоръжение в страната има единствено край Варна. Слънчевата централа край Кърджали се изгражда от фирма „Солар Прохолдинг” ЕАД.

Софийски фирми купуват здраво земя в Кърджалийско за изграждане на слънчеви инсталации за добив на електроенергия. Само в една консултантска фирма в Кърджали са направени десетки запитвания за терени. Пет проекта са подготвени и представени през последните месеци.

 Кърджалийско и районът на Сандански са с най-много слънчеви дни в годината. Земята тук е евтина и от ниска категория. Това обяснява големия инвеститорски интерес, поясни за Кърджали бг вести Митко Синабов, строителен консултант.

 Софиянци изкупуват основно земи в района на Бенковски и Златоград, като гледат да са близо до далекопроводи. Целта е да закачат след това инсталациите към тях. Фирми в столицата не могат да насмогнат да проектират. Инвеститорите казват, че вложените средства се връщат за 5 години.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини