7 °C

Слънчева ел-централа заработи край Кърджали, роми я обсаждат да чопнат нещо

Истинска електрическа централа заработи край хвостохранилището на „Горубсо” над Кърджали. Тя не гори нито въглища, нито газ. Не замърсява околната среда. Както първи Кърджали бг вести съобщи, става дума за инсталация за добив на електроенергия от слънчевите лъчи. Първите сто киловата мощности вече са монтирани. Това са панели, всеки от които струва около 50 евро. В инсталацията са вложени десетки хиляди.

   Новата слънчева централа вече стана притегателен център за местните мургави апаши. Те я наобикалят с конска тяга и гледат как да отмъкнат по нещо. Само въоръжената охрана засега възпира набезите им.

Огромната инсталация за добив на електроенергия от слънчева светлина започна да се изгражда преди два месеца. Слънчевите панели ще добиват ток колкото една средна водноелектрическа централа. Земята, върху която ще се разпростират е 240 дка. Общата мощност ще бъде 5 мегавата.  Цялата инсталация ще бъде завършена до 2 години.

Подобно съоръжение в страната има единствено край Варна. Слънчевата централа край Кърджали се изгражда от фирма „Солар Прохолдинг” ЕАД.

Софийски фирми купуват здраво земя в Кърджалийско за изграждане на слънчеви инсталации за добив на електроенергия. Само в една консултантска фирма в Кърджали са направени десетки запитвания за терени. Пет проекта са подготвени и представени през последните месеци.

 Кърджалийско и районът на Сандански са с най-много слънчеви дни в годината. Земята тук е евтина и от ниска категория. Това обяснява големия инвеститорски интерес, поясни за Кърджали бг вести Митко Синабов, строителен консултант.

 Софиянци изкупуват основно земи в района на Бенковски и Златоград, като гледат да са близо до далекопроводи. Целта е да закачат след това инсталациите към тях. Фирми в столицата не могат да насмогнат да проектират. Инвеститорите казват, че вложените средства се връщат за 5 години.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини