Паисиевци по стъпките на Ботевата чета

За поредна година участници от СОУ „ Отец Паисий” се включиха в похода „ По пътя на Ботевата чета” , като извървяха 120 км от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Достойните паисиевци  с гордост изминаха пътя от вярата и героизма до безсмъртието - пътя на Ботев. Учениците от СОУ „ Отец Паисий” – гр. Кърджали са наследници на народната памет, които ще помнят и предават на следващото поколение разказа за юначните български четници.

                Многобройни са инициативите, които отбелязват подвига на героите, но на връх Околчица във Врачанския балкан те са изпълнени с особена атмосфера и тържественост.

                През 1885 г. на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета.

                За преживяното и паметниците ни разказват Василена, Николета, Димо, Иван, Раиф,Яни,Едис и Антон, водени от преподавателя по физическа култура и спорт г- н Димитър Кичков. Техният разказ е за историческите паметници и невероятно красивата планина, приютила завинаги юначните българи от Ботевата чета.

Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника са изписани 190 имена на четници и поборници и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави, из чиито уста бликала бистра вода.

Мемориален комплекс „ Ботев път”  е алея, която тръгва от Козлодуйския бряг до легендарния връх “Околчица” е създадена в далечната 1958 г. Тя е оформена с два реда дървета и представя точния маршрут на преминаването на героичната Ботева чета. Този път  е маркиран с петдесет и три пътепоказателни камъка и шест малки паметни плочи.Около паметниците и историческите места се оформят десет лесопарка с различна площ. За исторически места са обявени и запазени Матеев геран край Козлодуй, Поповото ханче в Бутан, Гърбавият мост при Липница, Долнокрайската чешма до Борован и каменната кошара в Рашов дол край Люти брод, където дванадесет Ботеви четници загиват в последното организирано сражение на четата.  Паметника на Околчица по проект на арх. Петър Дограмаджиев и инж. Никола Новоселски във формата на осмоконечен кръст с височина 28 метра, сякаш се е издигнал в небесата, за да покаже колко високо трябва да се цени саможертвата на Христо Ботев.

                Пътуването „ По стъпките на Ботевата чета” е  най-голямата родолюбива проява. Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОМН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество ”УВеслецФ”, Мемориален комплекс "Ботев път".

Красимира Георгиева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини