Езиковата почете своя патрон Христо Ботев

Героичната смърт на Ботев преди 135 години го дари с безсмъртие навеки, защото докато я има България, докато е жив духът на българския народ, името му ще се слави и на всеки 2 юни ще коленичим пред делото и подвига.

С думи на признателност и с Ботеви стихове гости, учители и възпитаниците се събраха пред паметника в двора на ГПЧЕ „Христо Ботев”, за да се преклонят пред геройството на великия българин, отдал живота си за свободата на отечеството.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис уважи патронния празник на гимназията и поздрави учениците и учителите по случай техния патронен празник.  Поздравителен адрес от Областния управител  прочете г-н Асен Тюрдиев. Гост на тържеството бе съветникът по обществените въпроси към посолството  на САЩ в България – г-н Кен Московиц.Той посети училището по предложение на  кърджалийския клуб „Приятели на САЩ”, заедно с Ари Роланд Джаз Квартет от Ню Йорк, които гостуват на нашия град.

Кадер Юмер, ученичка от 11Н2, прочете своето есе за Христо Ботев, което бе отличено на Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев”, провел се в град Враца.Гвардейците от Първи ученически отряд изпълниха тържествен ритуал по поднасяне на венци и отдаване на почест, съпроводени с едноминутно мълчание в чест на патрона на училището и на всички загинали за свободата на България.
Празникът продължи с  джаз изпълнения на квартета от Ню Йорк- „Ари Роланд”.  Джазмените изненадаха публиката не само с модерното си звучене, но и с кавър  изпълнения на „Хубава си моя горо”  и „Дилмано, Дилберо”.

 В програмата  по повод 2 юни  Езиковата гимназия  проведе тенис - турнир на кортовете на комплекс „Арпезос”. Мария Иванова Петрова от 8А1 стана победителка при девойките, следвана от Пламена Златкова Атанасова - 11Н1. Третото място си поделиха Деница Янкова Яневска и Димитра Апостолос Пароглу, ученички от 8Н1.При момчетата, група - начинаещи, златен медал грабна Раиф Мустафа Сабри от 8Н1, до призовото второ място достигна Светослав Максимов Яворов от 8А2, а на третото място остана за Беркай Гюрсел Емин от 8Н1 и Джем Метин Бекир от 8Н3. В групата на напредналите тенисисти победител стана Петър Ясенов Недялков от 9Ф,  второто място бе за Георги Димитров Трифонов от 8А2, а на трето място се класираха Юнус Левент Гюркаш от 8Н1 и Татевос Карлос Нурадиян от 8Н3. Достойно се представиха и Никола Тодоров Ригов от 9Н2 ии Радостин Русков Тънтъров от 9А1.

  Вечерта честванията на патронния празник продължават с очакваното за града културно събитие - премиерата на  театралните постановки „Балкански синдром” от Станислав Стратиев, представена от тетралното студио към гимназията и

 „ Ще ядат ли?” от Виктор Юго – пиеса на френски език, с която училището се представи на тазгодишния фестивал на франкофонските театри.

Честванията на 135 години от   гибелта на великия гении ще приключат с  превърналия се в традиция изискан коктейл, на който ще бъдат раздадени отличия на изявени през учебната 2010/2011 година възпитаници от ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини