Съдът отложи делото за Възродителния процес, иска от Кахраман още доказателства

Ешреф Кахраман/на преден план/

Окръжният съд в Кърджали отложи делото на председателя на правозащитната организация BAHAD Ешреф  Кахраман срещу държавата за обезщетение за репресия по време на т.нар.Възродителен процес.  Мотивът на съдия Мария Дановска бе,  че исковата молба на Кахраман е нередовна. Бе поискано в едноседмичен срок ищецът  да конкретизира кога  служителите на МВР са нахлули незаконно в дома му, кой е наредил това, кога и къде е бил задържан и от кого,кога е бил  незаконно в милицията на Момчилград  и по чия заповед и кога е пребивавал без съд и присъда в затвора в Пазарджик. Ищецът трябва да посочи и от коя дата да тече законовата лихва ,която  иска върху сумата предявена  за обезщетение.

Съдия Мария Дановска определи :не дава ход на делото, докато в едноседмичен срок ищецът Ешреф Кахраман не представи актуализиран иск.

 Ще припомним, че на 14 март съдът даде ход на делото. Ешреф  Кахраман поиска държавата да го възмезди с 200 000 лева за понесените щети в следствие на това, че без съд и присъда е бил заточен на остров Белене, а по късно интерниран.

Веднага след заседанието на съда Ешреф Кахраман обяви, че много пъти е идвал в България и се опитвал да заведе дело. Никой от адвокатите не е пожелал да се ангажира с такъв сложен процес.

 Получих възможност да търся справедливост след като през 2009 година със закон бяха отворени досиетата и аз успях да видя за какво точно съм заточен. Досието ми е от 137 страници . Аз съм отведен на Белене без съд и присъда за това, че съм участвал в организирането на протестите в Джебел срещу т.нар.Възродителен процес . Действително протестирах и това е мое гражданско право каза още Ешреф Кахраман.

Той посочи, че е  привикан за справка в МВР-Момчилград. Тук е задържан . Без процес е заточен на Белене на 9 декември 1984 г. Тук изкарва 23 месеца. След това от МВР -Плевен е въдворен на местожителство в село Изгрев, Плевенско.

Искам обезщетение защото бях подложен на нечовешки мъчения. В Момчилград ме налагаха по бъбреците с торби пясък. Месеци наред уринирах кръв разказва Ешреф Кахраман. Когато го карат за Белене пътува в камионетка с 5 арестанти. Сплашват ги с разстрел.

 Той защити Движението за права и свободи като каза,че хората на Доган не са могли да повдигнат въпроса за наказанието на виновниците за Възродителния процес, за да не ги обвеният в национализъм.

Залагахме големи надежди на мега-делото за Възродителния процес сподели друг политзатворник  и свидетел на Кахраман- Шукрю Сюлейман. Той каза, че от името на правозащитната организация BAHAD са направили постъпки през 2006 г. пред  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Те пратили и молби за съдействие до основните политически партии  НДСВ,СДС и БСП. Разбиране получили само в чужбина.През 2009 г. в рапорт на унгареца  Холовати  от Комитета за мониторинг на Съвета на Европа   е обявено, че исканията на жертвите на Възродителния процес са законни и българските власти трябва да ги уважат.  Рапортът е препоръчителен ,а не е задължителен. Ако това бе толкова просто сега съдиите нямаше да процедират по диктовката на МВР и да ни разтакават, каза още Шукрю Сюлейман.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини