5 °C

Съдът отложи делото за Възродителния процес, иска от Кахраман още доказателства

Ешреф Кахраман/на преден план/

Окръжният съд в Кърджали отложи делото на председателя на правозащитната организация BAHAD Ешреф  Кахраман срещу държавата за обезщетение за репресия по време на т.нар.Възродителен процес.  Мотивът на съдия Мария Дановска бе,  че исковата молба на Кахраман е нередовна. Бе поискано в едноседмичен срок ищецът  да конкретизира кога  служителите на МВР са нахлули незаконно в дома му, кой е наредил това, кога и къде е бил задържан и от кого,кога е бил  незаконно в милицията на Момчилград  и по чия заповед и кога е пребивавал без съд и присъда в затвора в Пазарджик. Ищецът трябва да посочи и от коя дата да тече законовата лихва ,която  иска върху сумата предявена  за обезщетение.

Съдия Мария Дановска определи :не дава ход на делото, докато в едноседмичен срок ищецът Ешреф Кахраман не представи актуализиран иск.

 Ще припомним, че на 14 март съдът даде ход на делото. Ешреф  Кахраман поиска държавата да го възмезди с 200 000 лева за понесените щети в следствие на това, че без съд и присъда е бил заточен на остров Белене, а по късно интерниран.

Веднага след заседанието на съда Ешреф Кахраман обяви, че много пъти е идвал в България и се опитвал да заведе дело. Никой от адвокатите не е пожелал да се ангажира с такъв сложен процес.

 Получих възможност да търся справедливост след като през 2009 година със закон бяха отворени досиетата и аз успях да видя за какво точно съм заточен. Досието ми е от 137 страници . Аз съм отведен на Белене без съд и присъда за това, че съм участвал в организирането на протестите в Джебел срещу т.нар.Възродителен процес . Действително протестирах и това е мое гражданско право каза още Ешреф Кахраман.

Той посочи, че е  привикан за справка в МВР-Момчилград. Тук е задържан . Без процес е заточен на Белене на 9 декември 1984 г. Тук изкарва 23 месеца. След това от МВР -Плевен е въдворен на местожителство в село Изгрев, Плевенско.

Искам обезщетение защото бях подложен на нечовешки мъчения. В Момчилград ме налагаха по бъбреците с торби пясък. Месеци наред уринирах кръв разказва Ешреф Кахраман. Когато го карат за Белене пътува в камионетка с 5 арестанти. Сплашват ги с разстрел.

 Той защити Движението за права и свободи като каза,че хората на Доган не са могли да повдигнат въпроса за наказанието на виновниците за Възродителния процес, за да не ги обвеният в национализъм.

Залагахме големи надежди на мега-делото за Възродителния процес сподели друг политзатворник  и свидетел на Кахраман- Шукрю Сюлейман. Той каза, че от името на правозащитната организация BAHAD са направили постъпки през 2006 г. пред  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Те пратили и молби за съдействие до основните политически партии  НДСВ,СДС и БСП. Разбиране получили само в чужбина.През 2009 г. в рапорт на унгареца  Холовати  от Комитета за мониторинг на Съвета на Европа   е обявено, че исканията на жертвите на Възродителния процес са законни и българските власти трябва да ги уважат.  Рапортът е препоръчителен ,а не е задължителен. Ако това бе толкова просто сега съдиите нямаше да процедират по диктовката на МВР и да ни разтакават, каза още Шукрю Сюлейман.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини