Оповестяват фирмите, които продават "водно" пиле

Комисията за защита на потребителите ще обяви скоро имената на фирмите - нарушители. Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща проверките да не спират.

"Водата в пилешкото трябва да се обозначава на етикетите. Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51 процента", информира министърът.

"Според европейския регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка", посочи Найденов. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. Той даде пример с употребата на палмово масло в млечните продукти, което не е забранено за употреба, но след изписването му върху етикетите потреблението на тези продукти рязко спадна.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, от своя страна, каза, че месопреработвателните фирми по системата за самоконтрол и мониторинг са задължени да измерват съдържането на вода, колаген, протеини, белтък, мазнини и сол в месото.

"Във всяко свежо месо има едно минимално съдържание на сол, но ако то е по-високо значи, че преработвателите си купуват вече третирани суровини", отбеляза Вътев.

По думите му в свежото прясно месо естественото съдържание на вода е над 70 процента. "Ако обаче в него са вложени солеви разтвори и е добавена вода, трябва за нарушителите да има санкции", категоричен е Вътев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини