ГЕРБ:Атака и ДПС втвърдяват електоратите си

Парламентарната група на ГЕРБ прие декларация в която упреква партия „Атака” и ДПС, че втвърдяват електоратите си за сметка на управляващите.Коментарите за евентуална връзка на ГЕРБ с Атака и толериране на инциденти като този пред джамията Баня баши се определят като спекулации.Поместваме целият текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на ПГ на ПП ГЕРБ

 

        УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

        УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

        Политическите спекулации на партиите от последните няколко дни изискват от нас да заявим няколко важни неща. След инцидента пред джамията Баня Баши в София последваха десетки безпочвени и неуспешни политически упражнения върху отношението на ПП ГЕРБ към случая.

Затова заявяваме, че ГЕРБ не е била в коалиционен съюз с Атака и нямаме подписано коалиционно споразумение между двете партии. Атака подкрепя политиките ни, но ГЕРБ няма да позволим да бъдем ползвани за параван в предизборната кампания. Това обаче казваме освен на Атака, и на ДПС, Синята коалиция, и на Коалиция за България.

Разбираме, че всички търсите евтиния политически ефект от този инцидент. За всички обаче е ясно, че ДПС и Атака се опитват да втвърдят и

мобилизират избирателите си за предстоящите избори.

В ГЕРБ обаче със съжаление отбелязваме, че при  ПП Атака наблюдаваме тревожна организираност и повтаряемост в действията им, която тревожи. Първо Батак, в петък джамията, в неделя станахме свидетели на безпрецедентен сблъсък на двама депутати в студиото на обществена медиа – Българското национално радио.

Какво следва? ..... – задаваме този въпрос с  основателна тревога.

За ДПС е естетсвено, че няма да изпусне тази топка, напротив – ще я отиграе, и то политикански. БСП и сините също – защото съзряха в инцидента възможност да излъскат западналия си рейтинг пред изчезващият си електорат.

От петък, та до днес всички се изредихме да говорим за толерантност и за опасностите от жонглирането с вярата и религията за политически цели. Но истината е друга уважаеми дами и господа – това , бе направено публично за пред обществото, но инцидента не попречи на всички Ви да посочите ГЕРБ и Бойко Борисов като единствения виновник за случилото се.

Ясно е, че за всичко сме виновни ние, защото и от ляво, и от дясно, и в центъра, неможахте да преглътнете, че партии могат да се подкрепят и без политически сделки и корпоративни интереси.

Да, Атака подкрепя управлението ни, защото се ужасяват от желанието Ви отново да сте начело на държавата. Но сделка не е имало, няма, и няма и да има. И като доказателство ще Ви напомня, че ГЕРБ не подкрепи предложенията на Атака като исканията за признаване на арменския геноцид и спирането на новините на турски език от Българската национална телевизия. Напротив - през цялото време не отстъпихме от принципните си позиции.

Винаги сме отстоявали човешките права и свободи. Във всичките си кампании сме предупреждавали, че да ползваш вярата и религията за избори, да плашиш мюсюлманите, че ГЕРБ ще им затвори джамиите и ще им смени имената, е опасно и тези лъжи се връщат като бумеранг върху техния автор. Напомням го, защото Вие господа от ДПС така построихте предизборната си кампания през 2009 -та. Отдавна не сте партия, която защитава гражданските права и свободи. И всички в България видяхме как разпределяхте порциите във властта и как се оцелява при вас.

Сега към Вас уважаеми колеги от БСП – моля забравете за малко спортната си неприязън към нас и ако наистина апелирате за етнически мир, не палете искрите на войната, обвинявайки другите за вина, която трябва да е споделена и от Вас. Не сочете един за жертва и друг за палач днес, защото Вие още носите белега на възродителния процес. Нека не се правим на светци, защото всички сме грешни и длъжни на днешния и утрешния човек, който е все  широко скроен и отворен към света.

А Вие от Синята коалиция – стига менторство, стига опити за нагаждане на

политическите сметки, недейте да правите евтина и спекулативна политика. Защото всички вие правихте коалиции, разменяйки подкрепа за постове, и защото ползвахте именно ДПС, за да спасите властта си. И така без да се усетите помогнахте да се родят партии като Атака.

Всички вие в момента  давате оценки, но не за да защитите етническата толерантност или за да порицаете действията на Атака, а единствената Ви цел е да критикувате ГЕРБ.

Заради всичко това днес се обръщаме към всички Вас с апел – нека се държим честно, нека проведем една достойна и почтена предизборна кампания.

Колеги от Атака – винаги сме били благодарни за подкрепата Ви, печелихме заедно с Вашите гласове битките и в името на една по-добра България заедно застанахме и срещу синият, и срещу червеният популизъм. Но този път мисля, че преминахте границата. Вашият път, по който тръгнахте от Батак, не е нашият и ако това е окончателният Ви избор, ще трябва всеки да поеме в своята посока.

Вярваме, че избирателите на ГЕРБ, които ни дадоха гласовете си, ще

ни простят пораженията, само ако водим битките достойно, без предателства и в името на целия българския народ, без оглед на пол и религиозна принадлежност, спазвайки законите и конституцията на тази страна. Уверени сме, че никоя власт не е по-ценна от властта на мира. Убедени сме в едно – днешният човек усеща лъжата, а ние декларирахме, че ще управляваме с морал и съвест. Трябва да помним, че не длъжността прави човека, а човека прави длъжността. Затова, ако за Атака е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират с демократичните принципи и политическа толерантност, ние ще продължим сами.

            Доказали сме, че се ръководим от принципни позиции, ще продължаваме и занапред, независимо от цената, защото България днес, се нуждае от реални и демократични политики, нуждае се от достойнство, честност и морал.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини