ДПС призова ГЕРБ да се разграничи от „Атака”

Движението за права и свободи призова ГЕРБ да заеме ясна и отчетлива позиция по повод изстъпленията пред  джамията  в столицата.Според Централното оперативно бюро на партията повечето парламентарно представени политически сили са заели точни становища.Президентът също е порицал вандализма.Все още управляващите обаче отказват да се разграничат от парламентарния си съюзник.В приета и подписана от зам.-председателят Лютви Местан се излага цялостната позиция на Движението за права и свободи.Публикуваме я без съкращения.

„Политическа декларация на ЦОБ и на ПГ на ДПС относно националистическото изстъпление на „Атака” срещу храма на мюсюлманите в центъра на София

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ЦОБ И НА ПГ НА ДПС

 

ОТНОСНО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗСТЪПЛЕНИЕ НА „АТАКА” СРЕЩУ ХРАМА НА МЮСЮЛМАНИТЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ НА 20 МАЙ 2011 ГОДИНА

 

       „Ще оставя цвете пред осквернената джамия в София

      Защото съм християнин и вярвам в Бог…

      Защото няма значение дали Го наричаме Исус или със сто други имена…

      Защото той НЕ Е Волен Сидеров…

 

      Защото ме е срам…

      И не мога да измисля нищо друго, освен да се извиня…”

     Това е словесната изява на спонтанната гражданска реакция срещу националистическата агресия на „Атака”, която този път, на 20 май, по време на петъчната молитва, в центъра на София, на 100 м от Министерския съвет и от Президентството, на 200 м от институциите на съдебната власт, пред очите на цялата правоохранителна система нападна религиозен храм, оскверни религиозен ритуал и подпали религиозна утвар (молитвени килими).

      ПГ на ДПС изразява своята благодарност на всички български граждани, които се солидаризираха с правата на различните по етнос, вяра и култура. Цветята, поставени пред мюсюлманския храм, са символ на етническия мир – висша ценност на съвременното общество.

      Наред с реакцията на гражданското общество националистическият взлом на „Атака” срещу етническия мир трябва да срещне безусловния отпор на всички политически сили, които се самоопределят за демократични, защото:

      Първо, „Атака” делигитимира демократичното устройство на държавата;

      Второ, поставя на карта гражданския мир в страната;

      Трето, застрашава евро-атлантическата легитимност на държавата;

      Четвърто, поставя страната в кривото огледало на световната политика за мир и сигурност.

      И понеже политическият екстремизъм като предизборна борба е анексиране на държавността, държавата не може да изплаща контрибуции на „Атака” и на Волен Сидеров.

      Вандалската агресия, фашизоираната истерия на „Атака” имат една показателна особеност – това не е просто краен национализъм, това е овластеният краен национализъм. За нас няма съмнение, че именно статутът на съуправляваща партия зарежда „Атака” с усещане за безнаказаност и я прави ескалиращо престъпна – вчера, забрана на новините на турски език и на изучаването на майчин език, днес осквернява ритуали на идентичността, а утре ? …

      Кой ще поеме отговорността?   

      Реакцията на Президента, на Синята коалиция, на БСП и на други политически сили бе адекватна и навременна. Тя обаче не може да замести и затова не снема отговорността на основния съсубект на властта в лицето на ГЕРБ и на Премиера. Те имат огромна „заслуга” за превръщането на „Атака” и на Волен Сидеров в злополучен фактор в българската политика  чрез въвличането им като коалиционен партньор. Според нас персоналната политическа отговорност на премиера Бойко Борисов в конкретния случай е лишена от избирателност. Тезата му, че етническият мир стои по-високо от подкрепата на когото и да е, е принципно вярна. Ако това не са само думи, а убеденост, той трябва незабавно да се разграничи не от тази конкретна проява на „Атака”, а образно казано, да изрита Волен Сидеров от властта, вместо да се бои кога той ще оттегли подкрепата си, защото не само тази проява на „Атака”, а самата „Атака” е провокация срещу етническия мир, срещу демократичното устройство на страната и нейната международна легитимност. За съжаление, след окуражително верните тези от петък закономерно последва отстъп от принципни позиции и те бяха заменени с категорично неприемливи оценки, че ситуацията не е опасна; че случващото се е чиста политика; че ДПС и „Атака” тръгват твърде рано по неприятен път и че не е в коалиция с „Атака”. Тук има три тези, еднакво неприемливи за ДПС.

      Първо. Ние не по-малко от Премиера вярваме в здравия разум на българските граждани, но въпреки това подценяването на опасността от подобни провокации е най-голямата опасност за етническия мир – показва го негативният опит на Балканите (Босна и Косово).

      Второ. Опитът „Атака” и ДПС да се представят като огледални образи, е скандално некоректен. Никой не е виждал и няма да види отговорен ДПС-представител, още по-малко народен, който да напада религиозен храм или да пали религиозни символи. Между ДПС и „Атака” стои пропастта на ценностите, дели ни демократичното от недемократичното. ДПС акумулира толерантност като един от важните гаранти за мира и стабилността, като съавтор на уникалния не само за Балканите, но и за Европа етнически модел.

      Трето. „Атака” е във властта, г-н Премиер, защото формира парламентарното мнозинство, което избира и Вас, и Кабинета Ви. Властта, преди да е на Кабинета, е на парламентарното мнозинство, все още неразделна част от което е „Атака”. Необходимо ли е да Ви припомням нестихващите аплаузи на Вашите народни представители на изказванията на Волен Сидеров? А уж мъжките Ви прегръдки в кулоарите на Парламента?! Трябва ли да Ви питам къде другаде в Европа християндемокрацията се прегръща с крайния национализъм? „Атака” е във властта и Волен Сидеров е нейният основен фронтмен!

      На 20 май обаче чашата преля. Случилото се е във фокуса и на международния интерес и не търпи мимикрията, задкулисието и прочие съглашателства с „Атака” в името на властта. Тук няма място за неопределеност. Демократичният спектър трябва да прокара ясна демаркационна линия между себе си и „Атака”. По необходимост и Вие трябва да се определите. Оставането на „Атака” във властта е равно на пълзяща асимилация, която е другото име на потенциалната гражданска нестабилност (Косово пламна заради забраната за изучаване на албански език).

      Разбира се, ПГ на ДПС поставя въпроса за отговорността и на столичния кмет, която вчера, на 24 май, говореше за толерантността между различията. Ние обаче питаме как се пресрещат тези й думи с факта, че именно тя е разрешила протестен митинг до храма и по време на петъчна молитва. Във връзка с това споделяме идеите за необходими промени в закона с оглед ограничаване на протестни прояви около и по време на религиозни ритуали, които се чуха от Синята коалиция. Но смятаме, че и това няма да е достатъчно, защото в ДПС, верни на принципа „моите свободи свършват там, където започват твоите свободи”, поставяме въпроса, какво значи и въобще допустимо ли е да протестираш срещу изконни права на различните по етнос и религия. Затова ще инициираме адекватни изменения в НК. Впрочем, и в действащия НК има достатъчно ясни разпоредби, които дефинират подбуждането на етническа и религиозна омраза, ксенофобията като особено тежки престъпления от общ характер. Те, съгласно разпоредби на редица международни договори, са престъпления срещу човечеството. Обръщаме се към правоохранителната система на страната не само в този случай разпоредбите на НК да не стоят в него като мъртви. Настояваме Главният прокурор да проведе цялостно разследване и в резултат да се приложи беззусловно строгостта на закона, дори и ако това означава да се снемат имунитети. В противен случай, ако правоохранителната система незнайно защо остане предпазлива, ако бъде съхранена властовата националистическа арогантност на „Атака”, ДПС ще се обърне към ЕС, НАТО, ООН и ще заяви, че в България нападат, бият и палят, ако почиташ Създателя по своему, а не по тяхному. Че националистическият съсубект на властта в България отрича правото на идентичност и филтрира юмручно европеизацията на демократичната държава.

                                                                        ЛЮТВИ МЕСТАН

                                                              ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС”

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини