3 °C

ДПС призова ГЕРБ да се разграничи от „Атака”

Движението за права и свободи призова ГЕРБ да заеме ясна и отчетлива позиция по повод изстъпленията пред  джамията  в столицата.Според Централното оперативно бюро на партията повечето парламентарно представени политически сили са заели точни становища.Президентът също е порицал вандализма.Все още управляващите обаче отказват да се разграничат от парламентарния си съюзник.В приета и подписана от зам.-председателят Лютви Местан се излага цялостната позиция на Движението за права и свободи.Публикуваме я без съкращения.

„Политическа декларация на ЦОБ и на ПГ на ДПС относно националистическото изстъпление на „Атака” срещу храма на мюсюлманите в центъра на София

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ЦОБ И НА ПГ НА ДПС

 

ОТНОСНО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗСТЪПЛЕНИЕ НА „АТАКА” СРЕЩУ ХРАМА НА МЮСЮЛМАНИТЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ НА 20 МАЙ 2011 ГОДИНА

 

       „Ще оставя цвете пред осквернената джамия в София

      Защото съм християнин и вярвам в Бог…

      Защото няма значение дали Го наричаме Исус или със сто други имена…

      Защото той НЕ Е Волен Сидеров…

 

      Защото ме е срам…

      И не мога да измисля нищо друго, освен да се извиня…”

     Това е словесната изява на спонтанната гражданска реакция срещу националистическата агресия на „Атака”, която този път, на 20 май, по време на петъчната молитва, в центъра на София, на 100 м от Министерския съвет и от Президентството, на 200 м от институциите на съдебната власт, пред очите на цялата правоохранителна система нападна религиозен храм, оскверни религиозен ритуал и подпали религиозна утвар (молитвени килими).

      ПГ на ДПС изразява своята благодарност на всички български граждани, които се солидаризираха с правата на различните по етнос, вяра и култура. Цветята, поставени пред мюсюлманския храм, са символ на етническия мир – висша ценност на съвременното общество.

      Наред с реакцията на гражданското общество националистическият взлом на „Атака” срещу етническия мир трябва да срещне безусловния отпор на всички политически сили, които се самоопределят за демократични, защото:

      Първо, „Атака” делигитимира демократичното устройство на държавата;

      Второ, поставя на карта гражданския мир в страната;

      Трето, застрашава евро-атлантическата легитимност на държавата;

      Четвърто, поставя страната в кривото огледало на световната политика за мир и сигурност.

      И понеже политическият екстремизъм като предизборна борба е анексиране на държавността, държавата не може да изплаща контрибуции на „Атака” и на Волен Сидеров.

      Вандалската агресия, фашизоираната истерия на „Атака” имат една показателна особеност – това не е просто краен национализъм, това е овластеният краен национализъм. За нас няма съмнение, че именно статутът на съуправляваща партия зарежда „Атака” с усещане за безнаказаност и я прави ескалиращо престъпна – вчера, забрана на новините на турски език и на изучаването на майчин език, днес осквернява ритуали на идентичността, а утре ? …

      Кой ще поеме отговорността?   

      Реакцията на Президента, на Синята коалиция, на БСП и на други политически сили бе адекватна и навременна. Тя обаче не може да замести и затова не снема отговорността на основния съсубект на властта в лицето на ГЕРБ и на Премиера. Те имат огромна „заслуга” за превръщането на „Атака” и на Волен Сидеров в злополучен фактор в българската политика  чрез въвличането им като коалиционен партньор. Според нас персоналната политическа отговорност на премиера Бойко Борисов в конкретния случай е лишена от избирателност. Тезата му, че етническият мир стои по-високо от подкрепата на когото и да е, е принципно вярна. Ако това не са само думи, а убеденост, той трябва незабавно да се разграничи не от тази конкретна проява на „Атака”, а образно казано, да изрита Волен Сидеров от властта, вместо да се бои кога той ще оттегли подкрепата си, защото не само тази проява на „Атака”, а самата „Атака” е провокация срещу етническия мир, срещу демократичното устройство на страната и нейната международна легитимност. За съжаление, след окуражително верните тези от петък закономерно последва отстъп от принципни позиции и те бяха заменени с категорично неприемливи оценки, че ситуацията не е опасна; че случващото се е чиста политика; че ДПС и „Атака” тръгват твърде рано по неприятен път и че не е в коалиция с „Атака”. Тук има три тези, еднакво неприемливи за ДПС.

      Първо. Ние не по-малко от Премиера вярваме в здравия разум на българските граждани, но въпреки това подценяването на опасността от подобни провокации е най-голямата опасност за етническия мир – показва го негативният опит на Балканите (Босна и Косово).

      Второ. Опитът „Атака” и ДПС да се представят като огледални образи, е скандално некоректен. Никой не е виждал и няма да види отговорен ДПС-представител, още по-малко народен, който да напада религиозен храм или да пали религиозни символи. Между ДПС и „Атака” стои пропастта на ценностите, дели ни демократичното от недемократичното. ДПС акумулира толерантност като един от важните гаранти за мира и стабилността, като съавтор на уникалния не само за Балканите, но и за Европа етнически модел.

      Трето. „Атака” е във властта, г-н Премиер, защото формира парламентарното мнозинство, което избира и Вас, и Кабинета Ви. Властта, преди да е на Кабинета, е на парламентарното мнозинство, все още неразделна част от което е „Атака”. Необходимо ли е да Ви припомням нестихващите аплаузи на Вашите народни представители на изказванията на Волен Сидеров? А уж мъжките Ви прегръдки в кулоарите на Парламента?! Трябва ли да Ви питам къде другаде в Европа християндемокрацията се прегръща с крайния национализъм? „Атака” е във властта и Волен Сидеров е нейният основен фронтмен!

      На 20 май обаче чашата преля. Случилото се е във фокуса и на международния интерес и не търпи мимикрията, задкулисието и прочие съглашателства с „Атака” в името на властта. Тук няма място за неопределеност. Демократичният спектър трябва да прокара ясна демаркационна линия между себе си и „Атака”. По необходимост и Вие трябва да се определите. Оставането на „Атака” във властта е равно на пълзяща асимилация, която е другото име на потенциалната гражданска нестабилност (Косово пламна заради забраната за изучаване на албански език).

      Разбира се, ПГ на ДПС поставя въпроса за отговорността и на столичния кмет, която вчера, на 24 май, говореше за толерантността между различията. Ние обаче питаме как се пресрещат тези й думи с факта, че именно тя е разрешила протестен митинг до храма и по време на петъчна молитва. Във връзка с това споделяме идеите за необходими промени в закона с оглед ограничаване на протестни прояви около и по време на религиозни ритуали, които се чуха от Синята коалиция. Но смятаме, че и това няма да е достатъчно, защото в ДПС, верни на принципа „моите свободи свършват там, където започват твоите свободи”, поставяме въпроса, какво значи и въобще допустимо ли е да протестираш срещу изконни права на различните по етнос и религия. Затова ще инициираме адекватни изменения в НК. Впрочем, и в действащия НК има достатъчно ясни разпоредби, които дефинират подбуждането на етническа и религиозна омраза, ксенофобията като особено тежки престъпления от общ характер. Те, съгласно разпоредби на редица международни договори, са престъпления срещу човечеството. Обръщаме се към правоохранителната система на страната не само в този случай разпоредбите на НК да не стоят в него като мъртви. Настояваме Главният прокурор да проведе цялостно разследване и в резултат да се приложи беззусловно строгостта на закона, дори и ако това означава да се снемат имунитети. В противен случай, ако правоохранителната система незнайно защо остане предпазлива, ако бъде съхранена властовата националистическа арогантност на „Атака”, ДПС ще се обърне към ЕС, НАТО, ООН и ще заяви, че в България нападат, бият и палят, ако почиташ Създателя по своему, а не по тяхному. Че националистическият съсубект на властта в България отрича правото на идентичност и филтрира юмручно европеизацията на демократичната държава.

                                                                        ЛЮТВИ МЕСТАН

                                                              ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДПС”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини