Първанов:Кърджали е модел за толерантност

Видимо доволен от отбелязването на 50-та годишнина на филиала “Любен Каравелов” гр. Кърджали, започна речта си президентът в театър Д. Димов.  Въпреки това той не успя да скрие неприятното усещане от случилата се по-рано през деня кървава разправия между атакисти и мюсюлмани в центъра на София. “Такава игра с огъня никой не си е позволявал досега”- каза Първанов. Той прикани всеки, който иска да стане свидетел на толерантни отношения между етноси, да дойде в Кърджали.

Първанов застана твърдо против влиянието на някои политически елементи, които са “за” изолирането на президентската институция. Според него тя винаги е била източник на стабилност и олицетворение на цялата държава. “Нямаме ефективен механизъм за преодоляване на социалните конфликти, затова президентството трябва да бъде съхранено. Президентът трябва да има правото да свиква пряко референдум.”

Подготвен е отчет за управлението от 2-та президентски мандата, който ще бъде обществено достояние в най-скоро време. “Не съм длъжен да го правя, но искам да ме оцените. Не малка част от нещата, които съм обещал, са реализирани, а други са в процес на реализация”.

Президентът се обяви и срещу механичното съкращаване на армията. По неговите думи, имаме необходимост от армия, която да ни пази, а не която да пращаме на военни мисии.

Беше направен и кратък коментар за управлението на кабинета Борисов. Според неговото виждане, проблемът е в кризата на управлението, а не в икономическата криза. Сегашното правителство не е в състояние да се справи с кризата, защото голяма част от министрите имат дефицит на възможности. 

Липсата на приемственост е най-големият проблем в България, според Първанов. Всеки следващ в управлението на страната, се стреми да премахне наследството от предишния, а всеки следващ в Европа, надгражда.

Президентът посочи и една доста тревожна статистика: 24 % е безработицата при младите, при това трайна. 200 хиляди българи искат да напуснат страната, като голяма част от тях не напускат, за да работят и да печелят добри пари, а просто не желаят да живеят в България.

Работейки за политика на развитие на културни коридори и премахване на границите, Първанов с надежда съобщи, че работата по КПП-Маказа трябва да приключи до ранната есен. С лека усмивка каза също така, че няма да изпита ревност, ако някой друг пререже лентата на откриването вместо него.

За финал Първанов призова всички участващи в управлението на страната да заговорят по нармален начин – прагматично и управленски, а не както досега.

Станислава Неделчева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини