-3 °C

Първанов:Кърджали е модел за толерантност

Видимо доволен от отбелязването на 50-та годишнина на филиала “Любен Каравелов” гр. Кърджали, започна речта си президентът в театър Д. Димов.  Въпреки това той не успя да скрие неприятното усещане от случилата се по-рано през деня кървава разправия между атакисти и мюсюлмани в центъра на София. “Такава игра с огъня никой не си е позволявал досега”- каза Първанов. Той прикани всеки, който иска да стане свидетел на толерантни отношения между етноси, да дойде в Кърджали.

Първанов застана твърдо против влиянието на някои политически елементи, които са “за” изолирането на президентската институция. Според него тя винаги е била източник на стабилност и олицетворение на цялата държава. “Нямаме ефективен механизъм за преодоляване на социалните конфликти, затова президентството трябва да бъде съхранено. Президентът трябва да има правото да свиква пряко референдум.”

Подготвен е отчет за управлението от 2-та президентски мандата, който ще бъде обществено достояние в най-скоро време. “Не съм длъжен да го правя, но искам да ме оцените. Не малка част от нещата, които съм обещал, са реализирани, а други са в процес на реализация”.

Президентът се обяви и срещу механичното съкращаване на армията. По неговите думи, имаме необходимост от армия, която да ни пази, а не която да пращаме на военни мисии.

Беше направен и кратък коментар за управлението на кабинета Борисов. Според неговото виждане, проблемът е в кризата на управлението, а не в икономическата криза. Сегашното правителство не е в състояние да се справи с кризата, защото голяма част от министрите имат дефицит на възможности. 

Липсата на приемственост е най-големият проблем в България, според Първанов. Всеки следващ в управлението на страната, се стреми да премахне наследството от предишния, а всеки следващ в Европа, надгражда.

Президентът посочи и една доста тревожна статистика: 24 % е безработицата при младите, при това трайна. 200 хиляди българи искат да напуснат страната, като голяма част от тях не напускат, за да работят и да печелят добри пари, а просто не желаят да живеят в България.

Работейки за политика на развитие на културни коридори и премахване на границите, Първанов с надежда съобщи, че работата по КПП-Маказа трябва да приключи до ранната есен. С лека усмивка каза също така, че няма да изпита ревност, ако някой друг пререже лентата на откриването вместо него.

За финал Първанов призова всички участващи в управлението на страната да заговорят по нармален начин – прагматично и управленски, а не както досега.

Станислава Неделчева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021
Последни новини