Строс-Кан се подаде на натиска и хвърли оставка

Доминик Строс-Кан подаде оставка от поста изпълнителен директор на МВФ, като подчерта, че с това свое действие иска да защити институцията, предаде АФП.

Строс-Кан беше обвинен в сексуално нападение от камериерка в хотел, в който е бил отседнал.

Пълният текст на изявлението на Строс-Кан гласи: „С безкрайна тъга се чувствам принуден днес да представя на борда на директорите оставката си от поста изпълнителен директор на МВФ. Мисля преди всичко за съпругата си – която обичам повече от всичко, - за децата си, за семейството си, за приятелите си.

Мисля също и за колегите си във Фонда – заедно свършихме страхотни неща за последните над три години.

Бих искал да кажа на всички, че с цялата възможна твърдост отричам всички обвинения, които са повдигнати срещу мен.

Искам да предпази институцията, на която служих с чест и отдаденост, и преди всичко бих искал да посветя цялата си сила, време и енергия да докажа невинността си”.

Натискът върху директора на МВФ се засили изключително много последните дни.

Администрацията на Барак Обама вчера настоя директно Международният валутен фонд да замени арестувания за подозрения в сексуално посегателство Строс-Кан. Според САЩ той вече не можел ефективно да заема поста.

Говорител на МВФ мигновено отказа да коментира искането, а редица френски анализатори се възмутиха от държанието на американската страна. Особено негативно бе приет факта, че Строс-Кан непрекъснато е излаган по репортажи с белезници, което според тях противоречи на презумпцията за невинност. Не малко бяха и мненията, че САЩ целенасочено опетнява името на бившия вече шеф на валутния фонд.

В същото време днес съдът в Ню Йорк не освободи Строс-Кан под гаранция, тъй като имало опасения, че той ще напусне страната, предаде агенция Ройтерс.

Обвиняемият в сексуално нападение настоя за своята невинност. „С цялата възможна твърдост отричам всички обвинения, които са повдигнати срещу мен”, се казва в официално изявление на Строс-Кан, публикувано от МВФ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини