6 °C

Психолози: “Професионалисти” нахлуват във Фейсбук

Има шест групи потребители във социалните мрежи, сочат обобщени данни от изследване сред 103-ма души на възраст между 30 до 50 години в София и страната.

Те бяха представени на пресконференция от Диана Бакалова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Изследването е част от проект на млади психолози и не е представително, но показва тенденциите, уточни тя.

По думите й първата група са "консервативните потребители", чиято цел е чрез общуване в социалните мрежи да възобновят свои стари контакти, но не и да търсят нови.

Втората група е на "пасивните потребители", ангажирани предимно да разглеждат чужди профили.

Целта им е да намерят своето място, като се сравнят с другите хора, чиито профили разглеждат - това е т.нар. "социално сравнение", посочи Бакалова.Третата група потребители са "екстрoвертните", които са едни от най-активните в социалните мрежи. Те са най-отворени за нови контакти и използват за това всички приложения на "Фейсбук".

Четвъртата група е на т.нар. "професионалисти" - журналисти, хора на изкуството, политици и известни личности. Те са изключително ангажирани с това "да си правят реклама в Мрежата и да имат 24-часов активен профил", обясни психологът.

Тези потребители или сами поддържат виртуалните си контакти, или специално наети техни сътрудници обновяват профила им. Целите им са по-различни от тези на обикновените потребители и са по-комерсиални.

Потребителите от тази група имат и много социални контакти, но те целят с тях да набират привърженици или да "търсят публика и аплодисменти". Тези потребители имат стотици или (дестки) хиляди контакти.

В петата група потребители попадат т.нар. "фалшиви потребители" - те поддържат по един или по няколко фалшиви профила в мрежата. Много често те имат само фалшиви профили, а някой от тях имат и реален.

Чрез тях, според психолога, те манипулират и тормозят други потребители - близки, дори и непознати.

Психолозите предупредиха обаче, че и родители се регистрират с фалшиви профили, за да следят с кого имат контакти децата им.

Последната група е на "креативните потребители", хората в нея се стремят да влагат творчески елемент при общуването си в Мрежата, заяви Бакалова.

Според нея тези хора са "чувствителни към обратната връзка, която получават, а до известна степен са и нарцистични".

Вести .бг

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини