И втората матура без право на избор. Преглед на националния печат

„24 часа": Режим за тировете от 1 юни

От 1 юни тировете няма да се движат по републиканската пътна мрежа в събота и неделя или само в неделя, както излязат разчетите. Това указание даде премиерът Бойко Борисов на вътрешния министър Цветан Цветанов и транспортния Александър Цветков при откриването на магистрала "Люлин". Ползата ще е и за туризма, и за гражданите. "С една-единствена цел го правим - да спасим човешки животи", обясни премиерът. Той добави, че с пускането на "Люлин" тировете вече няма да минават транзит през София. Големите печеливши от аутобана са гражданите на Княжево - ще приключи транспортният терор за тях, добави строителният министър Росен Плевнелиев.

Предложили сме до агенция "Пътна инфраструктура" забраната за тирове да е от 17 до 22 часа в петък и от 15 до 20 часа в неделя от 1 юни, припомниха и вчера от транспортното министерство. Ако ограничението се въведе с месец напред, още по-добре, казаха от ведомството.

 

„24 часа": Адвокат съди министър за затворите

Известен столичен адвокат съди министъра на правосъдието Маргарита Попова заради издадения от нея правилник за прилагане за Закона за изпълнение на наказанията.

Любомир Новиков атакува текста от правилника, според който при посещение в затвора за среща с клиент - осъден или обвиняем, защитниците трябва да представят три документа - лична и адвокатска карта и пълномощно.

Това изискване противоречи на Закона за адвокатурата, в който изрично пише, че адвокатът се легитимира само с адвокатската си карта, посочва Новиков и иска Върховният административен съд да го отмени.

Освен това пълномощното, с което обвиняем или подсъдим наема адвокат, се съставя в един екземпляр. Той се намира при прокурора или съдията, който разглежда наказателното дело. Затова не е възможно да бъде представено в затворите.

Новиков изтъква и трети аргумент за отмяна на текста - създава пречки за упражняване на професията, защото предвижда повече ограничения от тези за другите пълномощници. Според правилника съпрузи, родители и деца на осъдени или арестувани при посещение в затвора се легитимират само с лична карта. Трима висши административни съдии ще разгледат жалбата на адвоката на 29 септември.

Това е второто дело срещу министъра заради действащия от февруари м.г. правилник.

По искане на двама осъдени до живот съдът отмени текст, който предвиждаше те да бъдат държани денонощно в заключени помещения под засилен надзор и охрана, въпреки че по закон след 5-ата година при добро поведение може да минат на по-лек режим - да са в килия с други, да правят разходки в коридора, да спортуват, да разговарят помежду си, да участват в трудови и възпитателни дейности.

 

„Труд": И втората матура без право на избор

И догодина абитуриентите ще държат две задължителни матури, но няма да могат да избират едната от тях. Допълнителните изпити по тяхно желание ще се ограничат само до два предмета и няма да са безчет. Таванът от 4 матури максимум за зрелостниците ще бъде записан в новия закон за училищното образование.

Промяната се налага заради сегашната ситуация, в която зрелостниците държат изпит по предмети, които не са учили през последните 3 години на гимназията. Например в Музикалното училище в столицата няма часове по история в горния курс. Но тази сряда половината от учениците са се записали да държат такъв изпит. Защото няма матура по техния профил. По същата причина голяма част от абитуриентите от професионалните и профилираните училища избират географията. А после образователната статистика брои купищата двойки.

 

„Труд": И след 2 години прокуратурата може да е "терористична организация"

Лорд Актън е известен британски историк и политик от ХIХ век. Като историк той смята, че даването на морална оценка на събитията е част от процеса на правене на история. Негови са и думите: "Където има концентрация на властта в ръцете на няколко души, твърде често хора с манталитет на гангстери завземат властта."

Сетих се за лорд Актън в петък, когато сайтът "Биволъ" публикува грами на американски дипломати по проблемите на българската прокуратура.

Те съдържат две неща: моралната оценка на главния прокурор за състоянието на прокуратурата като институция и оценката на американските дипломати за самия главен прокурор.

В петък публиката има рефлекс да разпъва разбойници и изглежда поради тази причина последващите медийни публикации се занимават повече с втората оценка, т. е. как американците оценяват личността и качествата на главния прокурор. И ако мога да използвам неговите думи, казани по друг повод: "Каквото видях..., съвсем не ме умили."

Обаче тези публикации, както и цялата серия "Уикилийкс", макар да говорят на разбираем за публиката език, не казват нищо ново за проблемите на правосъдието у нас. Казват само, че сме имали един лош човек за главен прокурор; че сега имаме един добър човек за главен прокурор; но че и в двата случая сме си все на същия хал, т. е. няма успехи в борбата с организираната престъпност.

 

„Стандарт": Кум само с чисто досие

За да кумуваш или кръщаваш, трябва да си с чисто досие. Това ни очаква, ако родната православна църква последва примера на свещениците от Неапол. В града на камората всеки, свързан с мафията, остава без право на църковен ритуал. Така служителите на Ватикана дадоха рамо в битката на държавата с престъпния Октопод. Идеята предизвика интерес и сред родния клир. Православната църква има пълното право да налага подобни наказания на хора, осъдени за тежки престъпления, заяви пред "Стандарт" Тивериопулски епископ Тихон. Други Божи служители също смятат, че Светият синод трябва да последва примера от Неапол. "На никого на челото не пише, че е мафиот. Не можем да лишаваме от църковна благодат никого, особено ако се покае", заяви обаче архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия. Според него подобни решения за отлъчване могат да се вземат само от църковен съд.

„Стандарт": Перник на 10 мин. от София

10 минути ще отнема разстоянието между Перник и София по новата магистрала "Люлин". Първият изцяло завършен у нас аутобан бе официално открит от премиера Бойко Борисов вчера. До него за рязането на лентата бяха застанали вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, строителният министър Росен Плевнелиев и шефът на дирекция "Регионална политика" в ЕК Дирк Анер. "Имаше моменти, в които бях истински отчаян за този проект, че няма да дойде денят на откриването, но ето че той настъпи и пътят е прекрасен. В Германия дръпнаха с магистрали", коментира Анер. "Заменихме отчаянието с оптимизъм", отсече премиерът и допълни, че с откриването на "Люлин" в Брюксел вече са убедени, че България може да строи.

„Монитор": Двойкаджиите атакуват вузовете

Двойкаджиите ще атакуват без страх матура по български език и литература утре и на втория зрелостен изпит в четвъртък, показа проверка на „Монитор" в навечерието на съдбоносния за съвестните абитуриенти ден. Скалата за оценяване на националния тест ще е съобразена с нивото на слабите ученици. Колкото повече са двойките и тройките по български език, толкова по-ниска ще е летвата за шестица. Това сочат правилата за тазгодишния зрелостен изпит.

Точките, необходими за изкарване на оценки от тройка до шестица, ще бъдат определени едва след като всички писмени работи са проверени планира просветното министерство. Така експертите ще получат възможността да се съобразят с количеството на слабите оценки и да свалят летвата за шестица, за да не се стига до масов провал на ключовия изпит. Министърът на образованието Сергей Игнатов обеща, че всякаква възможност за нагаждане на оценките спрямо двойкаджиите ще изчезне, но едва след приемането на новия закон за училищното образование. „Ще дадем две години срок за адаптация на училищната мрежа. След това ще изготвим системата и за всяка оценка ще са нужни определен брой точки. За да вдигнем качеството, и матурата ще става по-трудна", заяви министърът.

„Монитор": ЕК решава съдбата на гурбетчиите ни

До един месец Европейската комисия трябва да обсъди и реши могат ли и при какви условия държавите членки да затворят за още две години трудовите си пазари пред българи и румънци.

ЕК се захваща с гурбетчиите ни, след като преди седмици холандският и австрийският социални министри обявиха, че имат намерение да продължат преходния период , като удължат досегашния петгодишен с още 2 г.

„Дневник": Европа се възстановява на две скорости

Икономиките на страните от Европейския съюз се възстановяват с различно темпо, като вече ясно се открояват два лагера. Единият е на Германия, Словакия, Австрия, Финландия и балтийските републики, в които растежът през първото тримесечие на 2011 г. е между 3 и 8% на годишна база.

На другия полюс са Гърция и Португалия, които имат проблеми с държавните си финанси и високата си задлъжнялост и отчитат свиване на икономиките си. При тях е и Испания, която все пак успява да постигне малък растеж от 0.8%. България, Унгария и Чехия засега заемат средно положение с ръст средно от около 2.5%. Наблюдатели коментират, че описаната от данните картина затвърждава тенденцията "Европа на две скорости". В пролетната си прогноза, публикувана в петък, Европейската комисия леко завиши очакванията си за ръст през тази година - от 1.7 на 1.8% за ЕС и от 1.5 на 1.6% - за еврозоната.

В петък и България отчете повишение на БВП за първото тримесечие от 2.5% спрямо същия период на 2010 г. Цифрите изненадаха икономистите, които очакваха по-ниски стойности. В същото време данните показват, че вътрешното потребление и инвестициите продължават да се свиват, а отчетеният растеж на икономиката се движи само от износа.

 

„Сега": Една боя и 57 други задачи спъват България за Шенген

След като в началото на февруари министър-председателят Бойко Борисов обясни, че за да сме готови за Шенген, ни "остават само дреболии, една сграда да доизмажем", сега се оказва, че правителството е отпуснало 19 млн. лв., за да изпълним 57 задачи.

В "Държавен вестник" бе публикувана промяна в правителственото постановление за финансиране на проекти, свързани с присъединяването ни към Шенген. Това е петото изменение на това постановление, като всяко едно от тях е свързано с харчене на пари.

От последната публикация става ясно, че няма да се харчат 11, а 30 млн. лв. Веднага след това се изреждат 57 неща, за които ще отидат тези 19 млн. лв. повече. Много от тях звучат твърде общо, други показват, че не сме още готови дори технически, а трети са направо забавни и изобщо не може да се разбере каква е връзката им с Шенген. Не става ясно и кои от тези мерки вече са изпълнени и сега ще бъдат покрити само финансово и кои тепърва ще се изпълняват.

 

„Дума": Полицаи блокираха протест

Полицията блокира вчера протестиращите срещу ниския стандарт на живот и високите цени на горивата у нас. Петата поред национална демонстрация бе само ден след като цената на бензина скочи отново с 3 стотинки. Протестиращите се опитаха да стигнат до магистрала "Люлин" малко преди официалното й откриване. Колоната от автомобили обаче успя да се добере само до Околовръстното шосе, където изненадващо пред първите коли изскочили две патрулки. Те набили спирачки и принудили протестиращите да спрат. "Полицията създаде предпоставка за катастрофа", бе категоричен един от организаторите на протеста - Иван Бонев. Протестиращите бяха категорични, че аутобанът е строен и с техните пари и затова искат да връчат исканията си на Бойко Борисов. "Мисля, че всеки иска да види как господин Борисов реже лентата, мисля, че това е хубаво събитие, което не се случва всеки ден. Ние не сме присъствали официално и сега искаме да видим", каза Бонев.

По-рано пък от Столичната община забраниха на протестиращите да разгърнат националното знаме на стълбите на "Александър Невски". За целта бе изпратена и полиция, която блокира входа на храм-паметника и изтласка протестиращите към паркинга.

Селата в близост до магистрала "Люлин" също заплашиха с протест на 25 май заради щетите, които е нанесъл строежът на аутобана. Според изчисленията на хората те са на стойност 2 млн. лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини