Махалата ще избере кмета на Кърджали

Махалата ще избере кметът на Кърджали и ще реши битката между ДПС и ГЕРБ. Тиха дипломация  цели да привлече няколко хиляди избиратели в един от двата лагера. Силите са изравнени след орязването на изборния туризъм. Затова политиците си позволяват всички средства, включително и купуването на влияние и пазаруването на гласове. Бароните в квартал „Боровец” отдавна са създали стройна организация от десетници и стотници, които трябва да изтъргуват на възможната най-восока цена вота на местните жители.

  За мнозина „Боровец” е крепост на ДПС. Социологическите проучвания сочат, че кметът Хасан Азис се ползва с популярност над 90 процента. Наблюдатели смятат, че ако той се кандидатира за трети мандат, успехът в махалата е гарантиран.

 Местните обаче не са готови да дадат гласа си за политически обещания. Те искат вече реално участие във властта. На среща на тукашните старейшини с градоначалника е поискан заместник-кметски пост. Един от хората, който има потенциал за влезе в Белия кораб и да стане част от екипа на Хасан Азис е синът на бившият пълномощник в Боровец Седат Мустафа. Той е завършил публична администрация във Варненския свободен университет. Кметът Хасан Азис бил склонен да даде висок пост на хората от махалата, твърдят източници на Кърджали бг вести.

   Тези, които обаче държат „ключа от палатката” са управляващите от ГЕРБ. Незаконното строителство в махалата им дава решаващ коз в изборната надпревара. Регионалната дирекция Национален строителен контрол може да събори дома на всеки, който се опъне на властимащите. Над сто къщи населени със стотици хора се извисиха в годините на строителния бум. Обитателите им дават мило и драго да ги запазят и узаконят.

  Както пръв Кърджали бг вести писа управляващите от ГЕРБ направиха показни акции с митничарски къщи край язовир „Ивайловград” и веранди в Несебър, но не пипнаха градските гета. Обитателите им са големия резерв на правителство в битката за властта в общининските центрове. Естествено срещу обещани промени в нормативната уредба, които ще узаконят пръкналите се постройки.

 Двете спорещи формации взаимно се обвиняват в купуването на влияние и гласове. Според герберите фирми на ДПС изкупуват от банките лошите потребителски кредити на жителите на махалата, с които са строени повечето къщи. Така се заробват цели фамилии, които са готови да отдадат гласа си за Движението.

 От своят страна депесарите твърдят ,че очакват скоро да бъде охлабена хватката около Дале Али, който е под домашен арест и срещу когото се води дело за опит за убийство. Мълвата спряга бизнесмена като най- големия кредитор в махалата. Неговата дума може да се окаже най-тежката в предстоящите избори.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини