Близо 4,5 млн. лв. данъци ще платят топ 10 на най-богатите българи

Близо 4,5 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица ще внесат в хазната десетимата българи, декларирали най-висок доход от 2010 г., съобщават от Национална агенция за проходите.

Това показват данните от обработените до този момент декларации за облагане на доходите на физическите лица от цялата страна. Сумата от годишните данъчни основи (общите им приходи намалени с осигурителните вноски и признатите разходи) на топ 10 от данъкоплатците в България възлиза на 46,4 млн. лв. В повечето случаи хората, декларирали високи доходи, ползват отстъпката от 5% при плащането на данъците си, уточняват от НАП. Доходите на 10-те най-богати българи са от дейности свързани покупко-продажба на акции и дялове, предоставянето на финансови, консултантски, адвокатски услуги и др.

На 2 май е последният срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите без санкции. Декларацията за доходите и всички нейни приложения са публикувани в www.nap.bg във формат, който позволява да бъдат попълнени електронно. Формулярите за доходите от 2010 г. клиентите на агенцията могат да подадат по електронен път, подписани с електронен подпис. В този случай, ако подадат декларацията си по интернет, гражданите ползват и отстъпка от 5% върху данъка, който са декларирали за довнасяне. Декларацията за облагане на доходите може да се подаде също по пощата, с обратна разписка. В този случай е важна датата, отбелязана на пощенското клеймо, като тя не трябва да е след 2 май 2011 г.

Формулярите за доходите могат се приемат и на място, срещу входящ номер, в над 400 станции на „Български пощи” в цялата страна, както и в офисите на НАП. От НАП напомнят също, че до 2 май трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите. За това от приходната агенция препоръчват на клиентите си, които са решили да плащат в последния ден - 2 май, да заплатят дължимия от тях данък в банков офис, разкрит в салоните за обслужване на НАП до 12.00 ч.

Това е необходимо, тъй като при плащане по банков път е нужен поне един ден, за да пристигнат наредените средства по сметката на съответната териториална дирекция.

От НАП напомнят, че при попълване на преводни нареждания към бюджета, е необходимо да се напише точната дължима сума, кода за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 - „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящия номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането (1.01.2010 - 31.12.2010).

Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъка е по интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в системата ePay или eBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация.

Списък на кодовете за видове плащане, образци на платежни нареждания и пощенски записи за плащане към бюджета, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП може да видите на интернет страницата на НАП - www.nap.bg. Повече информация и консултации за попълване на всички видове данъчни и осигурителни декларации може да се получи от информационния центъра на НАП - телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор. До края на данъчната кампания - 2 май, кол центърът на приходната агенция ще работи с удължено работно време - от 8.00 до 18.30 ч.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини