5000 зубрят извънредно заради слаб успех. Вестниците в събота

"Монитор": Спират ментетата с баркод на всяко хапче

Баркодове на всяко едно хапче ще слагат фармацевтичните производители като задължителна мярка срещу фалшификация на лекарства. Това решение от извънредна директива, което взе неотдавна Европейският съюз, влиза в сила от лятото на 2012 година, когато изтича гратисният период за въвеждането му в абсолютно всички страни от ЕС, съобщиха за „Монитор" от Асоциацията на собствениците на аптеки вчера.

Новата технология, с която на всяка таблетка ще бъде обозначено с цифри името на производителя, дистрибутора и дори на аптеката, ще се нанася лесно, ще се разчита със специален четец при продажбата от аптекаря, но по никакъв начин няма да оскъпи медикаментите, разясни председателят на асоциацията магистър-фармацевт Николай Костов и подчерта, че с четци ще бъдат снабдени и проверяващите от Изпълнителната агенция по лекарствата, за да залавят на място и без проблеми ментетата.

"Стандарт": Събраха 1,5 милиона от електронни фишове

13 400 електронни фиша за 1.5 млн. лв. са съставени от края на февруари досега. Това показват данните на "Пътна полиция". Санкцията с електронен фиш бе въведена с последните промени в Закона за движение по пътищата от зимата. Досега са платени 3356 фиша за 343 800 лв., като глобите са над 100 лв. за нарушение. В момента по родните пътища работят 81 уреда за контрол, от тях 16 са стационарните камери. За тях са вложени 2.3 млн. лв., а са успели само за една година да прибавят към бюджета от наказания 11 млн. лв., отчитат от КАТ. Най-честите провинения на шофьорите са преминаване на червено, неправилно престрояване и отнемане на предимство на пешеходци. Миналата година от стационарните и мобилните камери са направени общо 287 879 снимки на нарушения.

"Труд": Земетресение люшна Тополовградско

Земен трус с магнитуд от втора степен по Рихтер е бил регистриран на територията на България, сочи справка в сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът е на 12 км северозападно от Тополовград, 23 км западно от Елхово, 60 км северозападно от Одрин, Турция.

Земетресението е регистрирано в 13:21 часа българско време.

"Стандарт": Джулая става велик ден

Джулая става велик ден. Уникалният хипарски празник е на път да влезе в официалния календар и като нищо да бъде обявен за неработен.
Веднага след Възкресение Христово ще внеса в Министерския съвет предложение 1 юли да се почита като Ден на свободния дух, разкри за "Стандарт" националният координатор на ГЕРБ Иван Петров.
Идеята подкрепят много творци от всички области на изкуството, каза още той. Още през 2007 г. Георги Мархолев и неговата група "Сънрайз" лансираха идеята Джулая да стане официален като 1 май.

"Монитор": 5000 зубрят извънредно заради слаб успех

Общо 5000 ученици със слаб успех от 3-ти до 8-и клас ще влязат в специализирани догонващи класове за допълнителна подготовка. Това предвижда Националната програма на просветното министерство „С грижа за всеки ученик" за 2011 година.

Един догонващ клас ще се състои от 4 до 8 души, предвиждат правилата на министерството. Всеки директор на училище може да поиска отпускане на средства за специализирана паралелка за обучение след редовните часове

Условието е да докаже, че поне четирима ученици са заклети двойкаджии. Петокласници и осмокласници ще изпадат в догонващи класове, ако са изкарали два пъти по-нисък успех от средния на випуска в задължителните миниматури след 4-ти и 7-и клас през май месец тази година.

"24 часа": ТИР в тунел запуши България, 4 часа чакат, за да минат

Километрични задръствания от коли се образуваха в петък на обяд на входа на София откъм "Ботевградско шосе", оплакаха се пред "24 часа" потърпевши.

Изнервени шофьори чакаха 1 час в колони, извили се от кв. Подуяне до началото на магистрала "Хемус" край село Яна.

Една от причините за голямата тапа беше аварирал ТИР в първия тунел на "Хемус".

Другата бе големият брой желаещи да пътуват за празниците. Километрични колони от коли и автобуси се извиха и край Ябланица и на пътя за Гърция.

Задръстването принуди полицейски екипи да спрат сфетофара край Долни Богров и да започнат да регулират движението, за да преминат стотиците автомобили, заклещени в колоните. За да намалят натоварването от Пътна полиция спряха всички тежки камиони на околовръстното шосе край София.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини