11 °C

Една трета от българите искат „твърда ръка” за президент

Какъв би трябвало да е идеалният президент на републиката според българските граждани? АФИС зададе този въпрос в последното си представително за страната проучване.

Близо половината от запитаните пълнолетни граждани виждат в образа на идеалния президент човек, който е честен и некорумпиран. Това са 48,4% от имащите право на глас. Веднага след почтеността се нарежда друг критерий – това е функцията на обединител на българските граждани. Такъв човек, който е в състояние да сплотява и свързва нацията в едно цяло е желан от 44 на сто от анкетираните. Третото място се заема от индикаторът „близост до хората”. Образът на президента, който е „земен” и „народен” човек е посочен от 39% от респондентите.

Това не са единствените характеристики на съвършения държавен глава. С по-малки, но все пак значително относителни дялове са изказвани следните предпочитания: решителен и с твърда ръка (29,7%), високо образован човек (20,8), личност, която е зряла и опитна в своите занимания (17,2%), човек, който притежава солиден авторитет в чужбина и на международната сцена (16,9%), безпартийна личност (11,5%), семейността на президента е важен фактор за 8,4% от запитаните. 4,5 на сто държат президентът ни да е задължително мъж, а 4,7 на сто – да е млад и енергичен човек. В този случай сборът на отговорите надхвърля 100%, тъй като респондентите са посочвали повече от един възможен отговор.

В същото време приблизително седем месеца преди изборния ден данните от проучването сочат, че само 30% от пълнолетното население на страната смята, че изборите за държавен глава са много важни. В същото време приблизително всеки четвърти българин (или 26,8%) определя президентските избори като „маловажни”. Най-голям е относителния дял на тези избиратели, за които президентския вот е „важен донякъде” – това са 38,4 на сто от всички запитани. 5% от населението не е дало отговор на този въпрос.

По-дълбокия анализ показва, че изборите са президент са по-важни преди всичко за хората в областните и малките градове, за сметка на столицата, където значението на този избор е в по-голяма степен неглижирано. По същия начин изглежда картината в зависимост от възрастовата група на респондентите. Забелязва се ясната тенденция по-младата част от населението да намира по-малко смисъл в избирането на държавния глава, докато при по възрастното население се регистрира обратнопропорционалната тенденция. По отношение на етническата принадлежност прави впечатление нагласата на ромите. За близо две трети от тях президентския вот е по-скоро маловажен.

Стефан Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини