-2 °C

Есат Садък провери водоемите в областта

Есат Садък

Междуведомствена комисия под ръководството на заместник областния управител Есат Садък извърши проверка на техническото и експлоатационно състояние на водностопански съоръжения, пътна и жп инфраструктура, предпазни диги и други обекти, засегнати от вредното въздействие на водите на територията на Кърджалийско. В комисията взеха участие представители на областна администрация, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, Басейнова дирекция, ОД „Земеделие”, РИОСВ, „Напоителни системи”, „Земинвест” и общините. Проверени са 31 язовира, речни корита и зони до 500 м след язовирните стени, 21 разрешителни за изземване на инертни материали и 1 концесия по Закона за подземните богатства, 4 помпени станции, 3 прага, защитни и мостови съоръжения и едно хвостохранилище. Дадени са общо 65 предписания и препоръки за отстраняване на нарушенията. Констатирано е, че язовирните стени са обрасли с ниска храстовидна и дървесна растителност, има неизправни изпускатели, преливници и откоси. Като най-тревожно специалистите окачествяват състоянието на моста на р. Чуковска, на жп линията Момчилград-Подкова. Там водното течение е подкопало устоите на моста, разрушен е и пътят, минаващ под него. Има реални предпоставки мостът да рухне под напора на пролетното пълноводие. Яз.„Бенковски” се нуждае спешно от основен ремонт, заради повредени изпускателни кранове и затлачени тръби. Застрашена е безопасността на населението и експлоатацията на съоръжението, предвид на завирения му обем. Ако не се намерят пари за ремонт, има риск от изпущане на язовира и проваляне на поливния сезон.

Необходимо е да се почистят от наносите речните корита в района на четирите проверени помпени станции – на р. Върбица, р. Джебелска, р. Бели изворска и р. Ардинска. На някои места е нужно да се изградят диги, да се направи корекция на ерозиралите участъци, да се възстановят подпорните стени. В участък до помпената станция на р. Ардинска са открити следи от нерегламентирано изземване на инертни материали. В списъка на належащите за възстановяване обекти са вписани още две брегоукрепителни съоръжения. Единият праг е на р. Върбица, под моста за с. Градинка, община Момчилград, другият се намира на 300 м от вливането на р. Чуковска в р. Върбица.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини