Хасан Азис:„Не хвърляйте кал по Кърджали, ще се изцапате!”

По повод публикуваното в централни и местни медии проучване на Института за пазарна икономика,финансирано от фондация „Отворено общество” ,в което се твърди че Кърджали е най лошото място за бизнес в страната,кметът Хасан Азис ни изпрати отговор,който публикуваме дословно:

„Като кмет  на Кърджали   се чувствам длъжен да защитя доброто име на кърджалийци.Не приемам  категорично заключенията от проведеното „проучване” на  Института за пазарна икономика. За всеки нормално мислещ кърджалиец те са тенденциозни и   обслужващи определени  тяснопартийни интереси.

Доводите ми  за това са следните. По какъв начин  ИПИ работи с данни от анкети   на фирми  за определяне на възприятията за корупция след като никой от работодателските организации  в Кърджали – Търговско-промишлената палата, Стопанска камара,Строителна камара, Съюз за стопански инициативи не знае,че е проведено такова изследване и никой от техните членове не е попълвал анкетна карта. Също така  защо някои от данните, на базата на които се правят заключения за  настоящата ситуация  са твърде стари- напр. данните за заетостта  са от  2010г. ,  за образованието - 2008 г., за работната заплата – 2009 г., за чуждестранните инвестиции-2009 г.,т.е. работи се с данни в порядъка на тригодишен период назад, а се  правят  заключения за 2011 г.

Необходимо е представители на ИПИ  да дойдат и да видят, че в Кърджали са вложили средства едни от най-големите инвеститори  от Франция, Германия, Австрия, Гърция, Турция и те развиват успешен бизнес тук. Инвестициите в града  продължават да се случват и до средата на следващата година ще бъдат разкрити още 350-400 нови работни места.Реализирани са и големи проекти по оперативни програми и от националния бюджет за милиони левове. Кърджали е в челната тройка в страната по брой подписани договори за спечелени проекти по оперативните програми, финансирани от  ЕС.

Като местна власт и бизнесът в общината имаме съмнения, че или не са анкетирани никакви фирми от града , или анкетите са попълвани в партийна централа. За това подсказват и твърденията на местен депутат от ГЕРБ, че градът е най-корумпиран, които се огласиха паралелно с резултатите от изследването.

От името на работодателските организации  каня представители на въпросния институт да представят детайлно изследванията си  и да  докажат твърденията си пред бизнеса и обществеността на Кърджали, че градът е с най-лоши условия за бизнес и най-корумпиран в България. В противен случай  приемаме  Института за пазарна икономика   като говорител на партийна централа и остава усещането за ранен старт на предизборна кампания без правила и с удари под кръста.

Защото в навечерието на избори  да  се говори и да се обвинява в корупция, която не е доказана, е обслужване на определени партийни интереси. Не оспорваме измеримите показатели.  Няма количествени показатели за измерване на корупцията, тя се доказва от съда и след това уважаващи себе си институции могат да ползват тези данни в своите изследвания. Да се говори за корумпираност без  това да е доказано  е чиста проба клевета.              Подобни  безпочвени твърдения  са първия знак, че изборите в Кърджали са започнали.Наблюдаваме твърде опасна и популистка тенденция всевъзможни институти и институции да се използват като инструмент за политически натиск и нечистоплътни внушения.

Не прави чест на поръчителите, защото петното  предназначено за местната власт  прелива и върху всички  -граждани, регионални представители на държавни институции, бизнеса, т.е. върху цял  един град.

Хасан Азис,кмет на община Кърджали”

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини