Алкохолът засилва подсъзнателната памет

Всички, които пият, за да забравят мъката си, ще бъдат разочаровани от откритието на американски учени, че алкохолът засилва паметта, пише в. "Дейли мейл".

Екип от университета на Тексас в Остин установи, че алкохолът кара някои области от мозъка и да учат и запомнят по-ясно. Общоприетото схващане, че алкохолът пречи на ученето и пиещите по-лесно забравят не е грешно. Това обаче е само една страна от действието му върху мозъка. Другата е, че той засилва подсъзнателната памет.

"Обикновено, когато мислим за учене и запомняне, говорим за съзнателна памет. Алкохолът намалява способността ни да запомняме информация като името на колегата, определение на дума или къде сме паркирали колата си. Подсъзнателно обаче ние също запомняме. И алкохолът засилва тази способност" - каза невробиологът Хитоши Морикава от екипа.

Честото действие на етанола увеличава синаптичната пластичност в ключова област на мозъка. Когато хората пият, подсъзнанието им свиква не само да консумира повече, но и става по-възприемчиво към образуване на несъзнателни спомени и навици, свързани с храна, музика, хора и социални ситуации.

Алкохолиците всъщност не се пристрастяват към удоволствието или облекчението, което получават от изпития алкохол, а към средата, поведенческите и психологически детайли, които се засилват, когато алкохолът предизвика освобождаване на допамин в мозъка, каза Хитоши Морикава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини