Връчват наградата „Проф.Тошко Петров” в Кърджали

Национален алианс „Живот за България” с председател чл.-кор. проф. Дамян Дамянов,дмн, Вестник ”Български лекар” с главен редактор д-р Тотко Найденов и Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Кърджали” с председател инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали организират на 15 април 2011г. (петък)  в Дома на здравето под домакинството на Регионална здравна инспекция - Кърджали провеждането на Втората национална среща по обществено здраве „Проф. Тошко Петров” на тема: „Здравен статус, здравна и сексуална култура сред подрастващите.

Програмата включва доклади на доц.д-р Жени Стайкова,д-р Тодор Черкезов,д-р Тотко Найденов.Ще бъде представен филм „Десет години програма СИНДИ в зона Кърджали”.Ще бъде връчена и наградата „Проф.Тошко Петров”.Тя е учредена на името на известния наш учен.

 

Първият носител на наградата „Проф.Тошко Петров” е акад.Богдан Петрунов. Тя му бе връчена по време на Първата национална среща по обществено здраве през 2010г. за цялостна дейност и принос в областта на общественото здравеопазване.

Проф. д-р Тошко Петров е роден в  Ловеч. Следва медицина в Женева, дипломира се в Лион (1987). Специализира в Тулуза и Париж. Възпитаник е на френската медицинска школа. Работи като околийски лекар в Тетевен, Русе и Ботевград.   

Основоположник на научната хигиена и създател на българската хигиенно-противоепидемична школа. Основател на Хигиенния институт при Главна дирекция на народното здраве (1910-1919) и негов пръв началник. Основател и пръв завеждащ Катедрата по хигиена и социална администрация при Медицински факултет на Софийския университет (1919-1942).

От 1919 година е редовен професор по хигиена и социална медицина. Два пъти е избиран за декан на МФ (1920/1921 и 1924/1925). През 1929 година придобива званието „академик”.

Основател и председател на Микробиологичното дружество и на Дружеството по хигиена и предпазна медицина, председател на Природо-математическия клон на БАН. Член на Постоянния международен комитет по професионални болести.

Автор е на много научни трудове. Повече от едно десетилетие преди Александър Флеминг да открие пеницилина (1929), проф. д-р Тошко Петров установява, че мухлясалият хляб съдържа пеницилин и предпазва от заболяване от холера.

   Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини