Просяци като марокански скакалци нападнаха Кърджали

Игнат

Просяци превзеха Кърджали буквално за дни. С пукването на пролетта мургави команди шетат из града и оглозгват и без това поизтънелите портфейли на кърджалийци. В хубавите дни през уикенда поседналите на припек клиенти на заведенията бяха здраво притиснати от чети малчугани протягащи ръка за просия. След тях се пускаха и техните тартори, обикновено на сериозна възраст. Каквото не могат да приберат децата,отнасят техните бащи и майки.

  Игнат е от село Копринка. Предпочита да проси пред болницата. Превързал е лявата си ръка с бинт. В дясната държи пластмасова чаша. Игнат е здрав и прав мъж, който никога не е работил. Цялото му семейство се занимава с просия. Води „бойна” команда от Копринка в Кърджали. Децата му са едни от най-печените в занаята. Игнат позира пред фотоапарата за пари. Споделя, че изкарва по 25-30 лева на ден от добрите сърца на кърджалийци. Докато те обаче нагъват сухи банички, Игнат обядва в ресторант „Перфект”.Тогава превързаната му ръка се оказва абсолютно здрава и той без усилие носи таблата с ястия към масата. Появата на Игнат в ресторанта обикновено предизвиква гневната реакция  на клиентите, които често са му давали пари.

  Красимир е един от талисманите на Кърджали. Той е приемникът на легендарния Зоро. Шета пред общината. Дори успя да си изпроси пари от културния министър Вежди Рашидов при последната му визита в Кърджали. Краси е добре облечен. Твърди че учи в „Яворов”.Но основно дебне за галантно облечени дами и господа. Те се оказват щедри към просяка. И Краси си угажда на душата. Той е любител на сладоледа. И докато неговите връстници броят стотинките, които им дават мама и тате, Краси разполага със собствен бюджет. Похапва си неща,които неговите „спонсори”, рядко си позволяват.

 Повечето от просяците по кърджалийските улици отказват да бъдат снимани. Те се притесняват от властите. Спекулацията с милосърдието на хората не е от вчера. Но нашествието е сравнимо с това на марокански скакалци.

Георги Кулов

Красимир
Ромче
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини