4 °C

С ДНК анализ търсят произхода на българската нация

Главата на Калоян

Произходът на българската народност ще бъде установен чрез ДНК анализ. Вече е в действие проект, който ще направи антропогенетична характеристика на сънародниците ни. Тя ще каже каква кръв тече преимуществено във вените ни-славянска, прабългарска или тракийска. Ще изследват нашите предци още от далечното 3 хилядолетие преди Христа.

Досега антропологичните изследвания показват, че само в 0,4 на сто от българските граждани се наблюдават остатъци от монголоидни черти, срещани при прабългарите. Това съобщи в Кърджали проф.д-р Йордан Йорданов. Той е известен с възстановките, които е направил по черепите на лицата на известни българи. Чрез моделиране проф. Йорданов е възкресил образите на видните български царе Самуил и Калоян, на  възрожденските дейци Георги Стойков Раковски и Захари Стоянов, на тракийска принцеса от Враца и др. проф. Йорданов подчерта, че антропологията не работи с етнически диагнози. И че демонстрации на български антрополози в миналото, които са твърдели, че с един поглед може да определят етноса на човека пред себе си са били откровени манипулации.

Проф.Йорданов е шеф на Института по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей при БАН. Започнал е кариерата си като зъболекар във великотърновското село Страхилово. Защитил е дисертации по биология и медицина. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Автор е на 294 научни статии.

Професорът е в Кърджали за да представи своята изложба”Човекът в миналото”. Кърджали е един от малкото областни центрове, в които тя не е гостувала. Изложбата ще бъде показана в Историческия музей в Кърджали в продължение на два месеца.

Могат да се видят 60 възстановки направени от професора от 1974 година насам. Използван е метод на видния съветски антрополог  Михаил Герасимов. Реконструкцията на човешка глава обаче е изобретение на българския учен.

 Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта  .Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най- младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Тракийските велможи са имали по дузина жени. Тези които притежавали само четири съпруги се смятали за бедни и безбрачни,твърди бащата на историята Херодот. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява че принцесата има право почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок.Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата. Членът на ЦК на БКП Цола Драгойчева поискала копие на венеца и се изживяла като тракийка ,но за малко. Листенцата на венеца  „повехнали”- огънали се защото не били изработени чрез коване.

Господ е белязал Георги Стойков Раковски, смята професорът. Революционерът има т.нар. инкова кост на черепа, която се среща само при 1,8 на сто от хората, твърди ученият. Тлените останки на видния революционер са известни с митарствата си по Дунав, по църкви ,музеи и костници. Те намериха през  1981 г. покой в костница в центъра на Котел. Българските академици обаче поискаха костите да бъдат идентифицирани. Това направи проф.Йорданов. Той установява ръста на Раковски по запазена фотография от Атина. След това регистрира наклон на главата, забелязан и при фотографиите. Доказва че костите са на боледувал от туберкулоза мъж, от каквато болест е страдал революционера.

Професорът възстановява образа и на българския владетел Калоян. Доказва с исторически извори, че  костите са на  едър мъж, страдал от травматична епилепсия. Затова Калоян бил известен като ”ромеоубиец”, защото бил избухлив и безпощаден към пленените византийци.

Георги Кулов

Проф.Йордан Йорданов
Тракийска принцеса
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
22 яну 2021
Последни новини