С ДНК анализ търсят произхода на българската нация

Главата на Калоян

Произходът на българската народност ще бъде установен чрез ДНК анализ. Вече е в действие проект, който ще направи антропогенетична характеристика на сънародниците ни. Тя ще каже каква кръв тече преимуществено във вените ни-славянска, прабългарска или тракийска. Ще изследват нашите предци още от далечното 3 хилядолетие преди Христа.

Досега антропологичните изследвания показват, че само в 0,4 на сто от българските граждани се наблюдават остатъци от монголоидни черти, срещани при прабългарите. Това съобщи в Кърджали проф.д-р Йордан Йорданов. Той е известен с възстановките, които е направил по черепите на лицата на известни българи. Чрез моделиране проф. Йорданов е възкресил образите на видните български царе Самуил и Калоян, на  възрожденските дейци Георги Стойков Раковски и Захари Стоянов, на тракийска принцеса от Враца и др. проф. Йорданов подчерта, че антропологията не работи с етнически диагнози. И че демонстрации на български антрополози в миналото, които са твърдели, че с един поглед може да определят етноса на човека пред себе си са били откровени манипулации.

Проф.Йорданов е шеф на Института по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей при БАН. Започнал е кариерата си като зъболекар във великотърновското село Страхилово. Защитил е дисертации по биология и медицина. Член-кореспондент на Българската академия на науките. Автор е на 294 научни статии.

Професорът е в Кърджали за да представи своята изложба”Човекът в миналото”. Кърджали е един от малкото областни центрове, в които тя не е гостувала. Изложбата ще бъде показана в Историческия музей в Кърджали в продължение на два месеца.

Могат да се видят 60 възстановки направени от професора от 1974 година насам. Използван е метод на видния съветски антрополог  Михаил Герасимов. Реконструкцията на човешка глава обаче е изобретение на българския учен.

 Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта  .Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най- младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Тракийските велможи са имали по дузина жени. Тези които притежавали само четири съпруги се смятали за бедни и безбрачни,твърди бащата на историята Херодот. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява че принцесата има право почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок.Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата. Членът на ЦК на БКП Цола Драгойчева поискала копие на венеца и се изживяла като тракийка ,но за малко. Листенцата на венеца  „повехнали”- огънали се защото не били изработени чрез коване.

Господ е белязал Георги Стойков Раковски, смята професорът. Революционерът има т.нар. инкова кост на черепа, която се среща само при 1,8 на сто от хората, твърди ученият. Тлените останки на видния революционер са известни с митарствата си по Дунав, по църкви ,музеи и костници. Те намериха през  1981 г. покой в костница в центъра на Котел. Българските академици обаче поискаха костите да бъдат идентифицирани. Това направи проф.Йорданов. Той установява ръста на Раковски по запазена фотография от Атина. След това регистрира наклон на главата, забелязан и при фотографиите. Доказва че костите са на боледувал от туберкулоза мъж, от каквато болест е страдал революционера.

Професорът възстановява образа и на българския владетел Калоян. Доказва с исторически извори, че  костите са на  едър мъж, страдал от травматична епилепсия. Затова Калоян бил известен като ”ромеоубиец”, защото бил избухлив и безпощаден към пленените византийци.

Георги Кулов

Проф.Йордан Йорданов
Тракийска принцеса
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини