Само 5 ферми в общината отговярат на евростандартите

След 1 януари 2012 г сурово краве мляко ще се изкупува само от ферми първа категория, предупредиха на среща със стопани от района на с. Широко поле специалисти от Общинската служба по земеделие и Агенцията по безопасност на храните. Дотогава собствениците трябва да обновят фермите си съобразно евростандартите – с електрозахранване, вода, специално санитарно помещение за събиране на млякото и т.н.Това съобщиха от областна администрация.

 Експертите обясниха, че в Програмата за развитие на селските райони има мярка за модернизация на животновъдни ферми, от която хората биха могли да се възползват. В момента само пет кравеферми в община Кърджали са оценени на първа категория.

Срещата бе част от информационната кампания сред земеделските производители от региона, която се провежда по инициатива на областния управител Иванка Таушанова и Областния експертно-консултативен съвет по земеделие.

Стопаните бяха информирани, че в необлагодетелствани райони имат право на подпомагане и ако имат до 49 животни. Изискването е да актуализират стадата си своевременно. Фермите, които продават мляко, ще бъдат подложени на строг контрол от ветеринарите и отдела за контрол на храните.

Присъстващите на срещата се интересуваха могат ли да закупят общински земи и по какъв ред, питаха защо няма предимство за земеделските производители, какъв е срокът за подаване на дънъчни декларации, има ли облекчения за пенсионери и как да кандидатстват за националните доплащания за тютюна за референтния  период / 2007 - 2009 г/. Особено внимание специалистите обърнаха на риска от дублиране на площите за единно плащане, което води до санкции.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини