Охранители пазят Кърджали незаконно

Училища, строителни обекти, складове за дърва и въглища масово нарушават Закона за частната охранителна дейност. Стига се до там микроязовири да се пазят от въоръжена охрана без лиценз. Дори областна администрация се охранява от свой служител в нарушение на изискванията. Гробищния парк също.

 Кърджали е уникален в страната с това беззаконие. По думите на охранители има хора в полицията , които умишлено си затварят очите за това явление.

  Според съществуващата нормативна уредба, ако не наемат охранителна фирма школата  трябва да имат лиценз за самоохрана. Той се издава от Областната дирекция на МВР. Изискванията са да има назначени хора с ценз за охранители, те да бъдат обучени, да имат психотестове, да са налице планове и инструктажи.  Една от малкото фирми, които е формирала звено за самоохрана е „Караман”.

Вместо да спазят закона директори на училища назначават парнаджии и дърводелци за пазачи. Преди време ученик в елитно училище извади нож на дърводелец, който се видя в чудо, споделят охранители.

Глобата която се полага за  училищата и фирмите е до 50 000 лв.,а за физическите лица до 10 000 лева.

   Охранителните фирми настояват нещата в Кърджали да се регламентират както в другите градове на страната. В момента 1500 частни охранители се грижат за сигурността на различни обекти и институции в региона. Фирмите които пазят са около 15 и са предимно отвън-„Саламандър”,”Ипон”,СИТ,ВИС,”Кроун”.Само в Кърджали те разполагат с около 400 души.

   Средната печалба на фирма, която носи един служител е около 50 лева на месец. Назначават се предимно пенсионери с по 200 лв.заплата. Припечеленото обикновено отива в други градове като Хасково,София,дори Перник.

   Специалисти смятат,че работни места за кърджалийци ще се създат само, ако се направят звена за самоохрана към фирмите, като се спази законът.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини