Всеки ден пожар в Кърджалийско

  През последните 5 дни на територията на областта огнеборците гасиха 6   пожара в суха тревна растителност, гори, отпадъци и нерегламентирани сметища. От началото на годината до средата на месец март са възникнали общо 19 произшествия в сухи треви, отпадъци и горска постеля,съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР.   

Със затоплянето на времето в началото на пролетта се създава повишена пожарна опасност, свързана с почистването на терени, жилищни дворове и затревени площи. Наличието на големи количества суха тревна растителност, остатъци от нерегламентирани сметища и други територии, върху които се намират горими отпадъци създава опасност от усложняване на обстановката при възникване на пожар. Независимо от високата влажност на почвата, наличието на горим повърхностен земен слой от суха тревна маса дава възможност за бързо разпространение на огъня при пожар. Възникналите пожари нанасят материални и екологични щети, и в повечето случаи са свързани с немалък разход на ресурс.
           Служителите на областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” - Кърджали напомнят на гражданите в областта да бъдат по внимателни с огъня и да спазват правилата за недопускане на пожари.

За да се предотвратят пожарите в земеделските земи, гори, затревени терени и други незастроени площи, областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”-Кърджали дава следните ПРЕПОРЪКИ:
           Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

           Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
           Никога не оставяйте огъня без наблюдение!

           Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, както и в близост до бензиностанции, газстанции и други пожароопасни обекти.

           Изключително бдителни трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие, като например хвърлена кибритена клечка.
          Не палете огън в гората освен на обозначени специално устроени за това туристически места. Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

          При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо бързо да оцените обстановката и своевременно да подадете точно съобщение за забелязания от вас пожар на спешните телефони 112 или 160.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини