Три протеста в Кърджали организирани по „Фейсбук”

Близо 80 на сто от младежите между 18 и 29 години имат профил във facebook. Един от пет „фейсбукъри” биха участвали в социални и граждански протести в следствие на движение, породено във Facebook или Twitter, при условие, че проблемът е значим за тях. Други 26% пък биха участвали в групи и подписки в социалните мрежи, но не биха взели дейно участие в хипотетичен реален протест. Това сочи проучване на социологическата агенция „Афис”.

Ще припомним,че в Кърджали само за последнте два месеца се проведоха три протеста,организирани чрез Фейсбук.Тон дадоха майките,които протестираха срещу замаръсяването на въздуха от ОЦК.Последваха ги феновете на Арда,които възстанаха срещу президента Рамадан Яшаров.Третият протест бе тази неделя срещу монополно високите цени на горивата.

Трябва да отбележим че за сега такива акции се организират основно в областния център.Тук са съсредоточени и повечето потребители на Интернет.Електронното преброяване показа,че сме на последно място в страната по включване в Мрежата.

Доколко е важно да си част от Интернет и всичко, което се случва там на ежедневно ниво? Данните на АФИС показват, че около 46% от българите имат достъп до Интернет. Всеки трети българин ползва Интернет всеки ден. Други 16 на сто твърдят, че използват глобалната мрежа няколко пъти седмично или по-рядко. Не е за подценяване факта, че близо 70% от редовно сърфиращите в мрежата имат регистрирани и активни профили в някои от световните социални платформи,отбелязва социологът Стефан Георгиев.

Според него съвсем логично с колосална преднина в това отношение изпъква Facebook. Това означава, че приблизително 26 на сто от пълнолетното население твърди, че използва социалната мрежа сравнително активно. Данните от изследването показват, че други мрежи от подобен характер като Twitter и Netlog са значително по-непопулярни сред българите на този етап. В споменатите числа не се регистрират непълнолетните и малолетните „юзъри”, за които интернет-платформите от този тип несъмнено имат голямо значение. Ако прибавим и предполагаемия дял на тези граждани, можем да говорим за приблизително 30-35% от всички българи, които са част от Facebook-мрежата или останалите подобни платформи. Още повече, че близо половината от потребителите на социалните мрежи са активни всеки ден на това поле, а други 25% почти всеки ден.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини