За туризма трябва ЖП връзка Хасково-Гърция

Пускането на железопътна линия от Хасково до Гърция е сред най-важните проекти, които трябва да бъдат заложени в следващия планов период на ЕС .

Това заяви в Смолян председателят на Регионално сдружение на общините „Марица” и екс областен управител на Хасково Райна Йовчева.

Изграждането на железопътна линия от Хасково до Гърция е сред най-важните проекти, които трябва да бъдат заложени в следващия планов период на Европейския съюз, коментира Йовчева по време на българо-гръцка среща с бизнеса и местните власти от пограничните райони.

В момента няма пряка жп връзка от Хасково до Гърция, преминава се през Турция, докато строителството на подобно съоръжение ще подобри транспортните и търговски връзки между двете държави.

Кметовете от Асоциацията на родопските общини /АРО/ се обединиха в призива към правителствата на съседните държави, да се ускори отварянето на новите коридори между България и Гърция.

Особено важни за пограничните райони са пътят между Рудозем и Ксанти, както връзката между Смолян и Кавала, която ще минава през селата край граничната бразда Горна Арда и Паранести..

Българските представители на местната власт не скриха пред гръцките си колеги, че общата граница между двете държави от 290 км се преодолява трудно, заради недостиг на транспортни коридори.

Кметовете от АРО призоваха за ускоряване на строителството на пътна отсечката от границата при Рудозем до гръцкото село Димарио, което макар и в процес на преустройство може да се използва за преминаване.

Най-прекият път за това е вписването му в стратегическите проекти за развитие на трансграничното сътрудничество между България и Гърция в новия планов период 2013-2020г.

Дългогодишното забавяне, не по вина на България, на  пътя Рудозем- Ксанти, спира икономическото развитие на Южен централен район. По план трасето ще свързва автомагистрала „Тракия” със северната гръцка магистрала „Егнатия”, коментираха още българските представители на местната власт и неправителствените организации.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини