6 °C

Джипитата: Искаме дежурен кабинет в Кърджали

 Личните лекари в Кърджалийско искат дежурен кабинет в сградата на многопрофилната болница „д-р Атанас Дафофски”в областния център. Той трябва да ги отменя за неотложните случаи вечер. Джипитата са готови да привеждат полагащите им се от Здравната каса пари за тази цел. Кабинетът вече е разкрит към Диагностично-консултативния център „Авицена” в сградата на болницата,но има още проблеми около функционирането му.

 Според  председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Кърджали д-р Димитър Ковачев  мястото е избрано много сполучливо. Денонощно под ръка на дежурните лекари ще бъдат рентген и клинична лаборатория. В случай,че се наложи консултация със специалист това може да стане веднага. Просто в кабинета слизат дежурните от отделенията. Идеята се ползва с подкрепата на шефа на болницата д-р Тодор Черкезов.

  Както вече Кърджали бг вести писа джипитата от селата в общината вече подписаха договори с „Авицена”. Последваха ги общопрактикуващите лекари от Джебел. Гласят се и техните колеги от Крумовград.

  Пациентите ще спестят много време, ако дойдат направо в дежурния кабинет, отколкото ако безпокоят посред нощ личния си лекар и той ги насочи към Кърджали. Разстоянията не са големи. Тук квалифицираната помощ е на ниво, подчерта д-р Ковачев.

   Личните лекари в Кърджалийско смятат, че възможността да сключват договори с медицински центрове за поемане на неотложните случаи нощем ,  която им предоставя наредбата на здравният министър Стефан Константинов е навременна. Тя ги освобождава от непосилното изискване да бъдат 24 часа ,365 дни в годината на разположение на своите пациенти. До сега т.нар.здравен пакет, който изискваше министерството и Касата даваха възможност пациентите да  вдигат докторите от сън дори за медицинско.

  Личните лекари трябва да познават добре пациентите си,техните семейства, проблеми, реакциите им. Това им позволява по- добре да ги съветват как да пазят здравето си. Когато преди 10 години се въведе 24 часовото разположение, това предизвика голямо текучество. Цялата система се разби. Младите колеги, които идват бягат веднага, защото не издържат на натоварването. Хаосът е пълен,споделя д-р Ковачев. Според него реакцията на министър Константинов е била навременна.

Сега джипитата получават по 11 стотинки на пациент, който препратят към медицински център. Те са крайно недостатъчни, ако личния лекар в съдружие с няколко колеги се опита да отвори дежурен кабинет. Но могат да издържат спешен екип в областния център. Проблемът е за отдалечените лекарски практики. Джипитата там ще продължат да преглеждат по всяко време своите пациенти. При това без да получават нито стотинка.

 Все още съществуват някои недомислия, но се надяваме механизмът на действие на наредбата да се усъвършенства. Това е правилния път, каза д-р Димитър Ковачев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини