Джипитата: Искаме дежурен кабинет в Кърджали

 Личните лекари в Кърджалийско искат дежурен кабинет в сградата на многопрофилната болница „д-р Атанас Дафофски”в областния център. Той трябва да ги отменя за неотложните случаи вечер. Джипитата са готови да привеждат полагащите им се от Здравната каса пари за тази цел. Кабинетът вече е разкрит към Диагностично-консултативния център „Авицена” в сградата на болницата,но има още проблеми около функционирането му.

 Според  председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Кърджали д-р Димитър Ковачев  мястото е избрано много сполучливо. Денонощно под ръка на дежурните лекари ще бъдат рентген и клинична лаборатория. В случай,че се наложи консултация със специалист това може да стане веднага. Просто в кабинета слизат дежурните от отделенията. Идеята се ползва с подкрепата на шефа на болницата д-р Тодор Черкезов.

  Както вече Кърджали бг вести писа джипитата от селата в общината вече подписаха договори с „Авицена”. Последваха ги общопрактикуващите лекари от Джебел. Гласят се и техните колеги от Крумовград.

  Пациентите ще спестят много време, ако дойдат направо в дежурния кабинет, отколкото ако безпокоят посред нощ личния си лекар и той ги насочи към Кърджали. Разстоянията не са големи. Тук квалифицираната помощ е на ниво, подчерта д-р Ковачев.

   Личните лекари в Кърджалийско смятат, че възможността да сключват договори с медицински центрове за поемане на неотложните случаи нощем ,  която им предоставя наредбата на здравният министър Стефан Константинов е навременна. Тя ги освобождава от непосилното изискване да бъдат 24 часа ,365 дни в годината на разположение на своите пациенти. До сега т.нар.здравен пакет, който изискваше министерството и Касата даваха възможност пациентите да  вдигат докторите от сън дори за медицинско.

  Личните лекари трябва да познават добре пациентите си,техните семейства, проблеми, реакциите им. Това им позволява по- добре да ги съветват как да пазят здравето си. Когато преди 10 години се въведе 24 часовото разположение, това предизвика голямо текучество. Цялата система се разби. Младите колеги, които идват бягат веднага, защото не издържат на натоварването. Хаосът е пълен,споделя д-р Ковачев. Според него реакцията на министър Константинов е била навременна.

Сега джипитата получават по 11 стотинки на пациент, който препратят към медицински център. Те са крайно недостатъчни, ако личния лекар в съдружие с няколко колеги се опита да отвори дежурен кабинет. Но могат да издържат спешен екип в областния център. Проблемът е за отдалечените лекарски практики. Джипитата там ще продължат да преглеждат по всяко време своите пациенти. При това без да получават нито стотинка.

 Все още съществуват някои недомислия, но се надяваме механизмът на действие на наредбата да се усъвършенства. Това е правилния път, каза д-р Димитър Ковачев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини