Катаджии раздават играчки на деца с предпазни колани

Полицията в Кърджали започва да раздава от днес играчки на децата на примерни родители, които ползват предпазни колани и специални седалки за малчуганите. Служителите на реда се надяват ,че малките кърджалийчета ще стимулират татковци и майки да ги пазят по време на движение, използвайки предпазните средства предвидени от закона. Това стана известно по време на пресконференция на шефа на Областната дирекция на МВР комисар  Валери Баранов и началника на Пътна полиция главен инспектор Иван Бакърджиев.

  Комисар Баранов обяви, че полицаите в Кърджали са смятали да правят масирани проверки по пътищата за колани и детски седалки. От София също проявили инициатива. Тя е в съзвучие с проверки в целия Европейски съюз. Те започват от днес и ще продължат до 13 март. Специализираната полицейска операция се нарича „Коланите спасяват живота”. Полицейският шеф покани журналистите да се включат в проверките за да се получи по добра разгласа.

  Слагането на предпазни колани спасява живота на 30 на сто от пътниците в катастрофиралите автомобили. При обръщането по таван на колите, този процент е 100 , обяви Иван Бакърджиев. Комисар Баранов даде за пример статистика от Великобритания. Там са доказали изследвайки смъртта на 565 души, че 300 са могли да се спасят, ако са ползвали колани.

  Стана ясно , че преди години едва 30 на сто от кърджалийци слагали колани и то при излизане извън града. Сега в градски условия предпазните ленти се слагат от 70 % от водачи и пътници, а извън града от 80 на сто.

  Целта ни е да дисциплинираме водачите да слагат колани и на задните седалки. Това в западноевропейските страни е направено отдавна и спасява много човешки животи, подчерта комисар Баранов. Той поясни, че шофьорите на  таксиметровите коли, които не ползват колани или са ги свалили от задните седалки ще бъдат глобявани.

  Стана ясно,че полицаите ще следят стриктно и за детските седалки. Доказано е че при челен удар детето ,което не е обезопасено със специално столче, просто изхвърча от колата или размазва главата си в предното стъкло. Смъртта е неминуема,каза Иван Бакърджиев.

  Комисар Баранов обяви война и на водачите, които карат автомобилите си без да се преминали технически преглед.Те стават все повече и повече, каза шефът на МВР в Кърджали. Той се врече, че проверките по пътищата ще бъдат повсеместни и непрестанни. Обявили сме, че ще активизираме нашата работа на улицата и това ще бъде факт, подчерта полицаят.

Георги Кулов

Комисар Валери Баранов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини