Перперикон оценен колкото стара S класа

Светилището Перперикон струва колкото един "Мерцедес" S класа. И то втора ръка. Стойността, на която е оценен по данъчна ставка Перперикон, е общо 34 023 лв. за двата имота, на които се намира. Толкова е данъчната оценка на светилището, което зае второ място в кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". За това алармираха вчера Събина Сюлюкчиева и Надежда Цветкова от Община Кърджали. Те участваха в работна среща, организирана от "Стандарт", за консултация по проектите, с които кметства и областни управи ще кандидатстват пред вицепремиера Симеон Дянков за финансиране.

10 млн. лв. за десетте топчудеса на България обеща министър Дянков. Условието е парите да са за конкретни проекти, които може да се реализират до края на годината.

"Стандарт" събра вчера кметове и експерти от министерствата на културата, икономиката и регионалното развитие, за да помогне на местната власт максимално бързо да подготви идеите си.  
Масово кметове и експерти от областите победители в класацията "Чудесата на България" обявиха за абсурдно изискването археологическите светини да имат данъчна оценка. "Може ли да има данъчна оценка един безценен паметник от миналото ни", питаха те. И призоваха Министерството на културата за спешни промени в закона, с които изискването за данъчна оценка да отпадне.

По време на срещата общините искаха експертно мнение за идеите си за реставрация и консервация на обектите от Топ 10. Първенецът Созопол има намерение да реставрира крепостната стена и входната порта на стария град. В Несебър пък ще реставрират известната църква "Св. архангели Гавраил и Михаил". Шуменци помолиха за съдействие Министерството на културата, за да получат от НИПК по-бързо разрешение за реставрацията на 100 зъбера от стената на крепостта.
Надя Панкова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини