Задържаха петима при операция "Европейци"

Съвместна операция проведоха ГДБОП и службата за борба с организираната престъпност на Република Чехия. В хода й са арестувани пет души, за които има издадена европейска заповед, продължава издирването на още трима души с европейска заповед за задържане.

Операцията е под кодовото наименование „Европейци” и е свързана с лица, които са теглили пари от банкомати със скиминг устройства. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че според оперативните данни, с които разполагат, поне две от лицата, които се издирват са извън пределите на страната.

"Всички лица, които се издирват с европейска заповед за задържане, вече са в Шенгенската информационна система. Това също ще допринесе за по-бързото им задържане, защото знаем оперативно къде се намират и в коя територия на Европа", посочи Цветанов, предаде Фокус.

"Надявам се с всичко това, което правим, да предотвратим бъдещото източване на системата на банкоматите в страните от Европейския съюз. Голяма част от задържаните са регистрирани и са криминално проявени, в голяма си част преобладава това, в което са обвинени - използването на скимиращи устройства”, посочи вътрешният министър.

В момента се извършват процесуално-следствени действия и се правят обиски на 25 адреса. Те са предимно в Силистра, София, Варна и Русе.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини