7 °C

ДПС застава зад Стратегията за национална сигурност

ДПС декларира готовност да подкрепи изготвената от правителството Стратегия за национална сигурност.В пленарна зала от името на Парламентарната група на Движението се изказа Народния представител Неджми Али.Както Кърджали бг вести пръв писа той наскоро стана вторият човек в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.Депутатът акцентира върху изключителното значение на Стратегията за страната и отговорността на неговата партия към националната сигурност.Цитираме ви  изказването на Неджми Али:

 „Вземам думата по проекта за Стратегия за национална сигурност с дълбоката убеденост, че това не е поредният акт, който обсъждаме в 41-то Народно събрание. Националната сигурност и националният интерес на Република България стоят по-високо и от вносителите, и от всички политически сили в 41-то Народно събрание, взети заедно, от което следва, че трябва по нов начин да дефинираме политическата си отговорност и крайното ни  отношение да не зависи от това, дали сме управляващи или опозиция.

     Ние като ПГ на ДПС, независимо че сме опозиция, ще подкрепим внесената от правителството Стратегия за национална сигурност, защото:

     Първо. При изработването на проекта правителството, без да отрича усилията на предишните управляващи, а обратното – изрично прокламирайки принципа на приемствеността, ни предлага проект, който да бъде приет от Народното събрание и да придобие силата на Закон. Тук е важно да подчертаем, че правителството ни предлага проект, който макар на места да има доктринален, концептуален, декларативен, констативен и пожелателен характер, все пак е цялостна Стратегия, а не концепция.

     Второ. Може би дори с това трябваше да започнем. При изработването на акта вносителите явно не са се ръководили от претенцията за самодостатъчност, а потърсиха широко съгласие, като прибегнаха до ресурсите не само на останалите политически сили, но и до експертизата на специализираните неправителствени организации. Не е маловажен и фактът, че в окончателната редакция са отразени немалка част от тези мнения, включително и изразените на Консултативния съвет за национална сигурност към държавния глава.

     Трето. Предприет е системен, комплексен, интегриран подход при обсъждане и решаване на проблемите на националната сигурност. Така ще се спестят ресурси, усилия и време при управлението на тези процеси, което може да гарантира устойчивост и стабилност на държавната политика, а не непрекъснато променяне на устройствените закони в съответните ведомства от сектора „Сигурност”. Надявам се, никой няма да оспори тезата, че една интегрирана среда спестява риска от дублиране на компетентности, което, за съжаление, е хронична слабост на институционалното устройство на българската държава.

     Четвърто. За първи път са дефинирани ясно жезненоважните (екзистенциалните) интереси, като от изначално шест те – по наше предложение – са допълнени до седем, а именно „интегритетът на демократичното гражданско общество”.

     Уважаеми госпожи и господа народни представители,

поставям нарочен акцент върху този приоритет, защото очаквам да се съгласите, че няма как да гарантираме националната си сигурност, ако преди това не сме гарантирали интегритета на гражданското си общество.

     Пето. Няма да влизам в спор, дали обстоятелственото застъпване на секторните политики, които имат пряко отношение към националната сигурност, е предимство или недостатък на Стратегията. За нас това е следствие от възприетия интегриран подход, който цели да се открои относителният дял и тежест на всяка едно от секторните политики за гарантиране на националната сигурност – от преодоляването на социалните диспропорции през енергийната сигурност до ресурсите на образованието.

    След приемането на Стратегията, в което не се съмняваме, на изпитание ще се подложи капацитетът на правителството и на всички специализирани органи да приложат на практика духа, принципите и най-вече конкретните цели на този стратегически акт.

     Подкрепата ни днес е доверие в аванс, което не само че няма да ни спести, а тъкмо обратното – ще ни задължи да подложим на стриктен парламентарен контрол изпълнението на Стратегията за национална сигурност на Република България”.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини