ДПС застава зад Стратегията за национална сигурност

ДПС декларира готовност да подкрепи изготвената от правителството Стратегия за национална сигурност.В пленарна зала от името на Парламентарната група на Движението се изказа Народния представител Неджми Али.Както Кърджали бг вести пръв писа той наскоро стана вторият човек в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.Депутатът акцентира върху изключителното значение на Стратегията за страната и отговорността на неговата партия към националната сигурност.Цитираме ви  изказването на Неджми Али:

 „Вземам думата по проекта за Стратегия за национална сигурност с дълбоката убеденост, че това не е поредният акт, който обсъждаме в 41-то Народно събрание. Националната сигурност и националният интерес на Република България стоят по-високо и от вносителите, и от всички политически сили в 41-то Народно събрание, взети заедно, от което следва, че трябва по нов начин да дефинираме политическата си отговорност и крайното ни  отношение да не зависи от това, дали сме управляващи или опозиция.

     Ние като ПГ на ДПС, независимо че сме опозиция, ще подкрепим внесената от правителството Стратегия за национална сигурност, защото:

     Първо. При изработването на проекта правителството, без да отрича усилията на предишните управляващи, а обратното – изрично прокламирайки принципа на приемствеността, ни предлага проект, който да бъде приет от Народното събрание и да придобие силата на Закон. Тук е важно да подчертаем, че правителството ни предлага проект, който макар на места да има доктринален, концептуален, декларативен, констативен и пожелателен характер, все пак е цялостна Стратегия, а не концепция.

     Второ. Може би дори с това трябваше да започнем. При изработването на акта вносителите явно не са се ръководили от претенцията за самодостатъчност, а потърсиха широко съгласие, като прибегнаха до ресурсите не само на останалите политически сили, но и до експертизата на специализираните неправителствени организации. Не е маловажен и фактът, че в окончателната редакция са отразени немалка част от тези мнения, включително и изразените на Консултативния съвет за национална сигурност към държавния глава.

     Трето. Предприет е системен, комплексен, интегриран подход при обсъждане и решаване на проблемите на националната сигурност. Така ще се спестят ресурси, усилия и време при управлението на тези процеси, което може да гарантира устойчивост и стабилност на държавната политика, а не непрекъснато променяне на устройствените закони в съответните ведомства от сектора „Сигурност”. Надявам се, никой няма да оспори тезата, че една интегрирана среда спестява риска от дублиране на компетентности, което, за съжаление, е хронична слабост на институционалното устройство на българската държава.

     Четвърто. За първи път са дефинирани ясно жезненоважните (екзистенциалните) интереси, като от изначално шест те – по наше предложение – са допълнени до седем, а именно „интегритетът на демократичното гражданско общество”.

     Уважаеми госпожи и господа народни представители,

поставям нарочен акцент върху този приоритет, защото очаквам да се съгласите, че няма как да гарантираме националната си сигурност, ако преди това не сме гарантирали интегритета на гражданското си общество.

     Пето. Няма да влизам в спор, дали обстоятелственото застъпване на секторните политики, които имат пряко отношение към националната сигурност, е предимство или недостатък на Стратегията. За нас това е следствие от възприетия интегриран подход, който цели да се открои относителният дял и тежест на всяка едно от секторните политики за гарантиране на националната сигурност – от преодоляването на социалните диспропорции през енергийната сигурност до ресурсите на образованието.

    След приемането на Стратегията, в което не се съмняваме, на изпитание ще се подложи капацитетът на правителството и на всички специализирани органи да приложат на практика духа, принципите и най-вече конкретните цели на този стратегически акт.

     Подкрепата ни днес е доверие в аванс, което не само че няма да ни спести, а тъкмо обратното – ще ни задължи да подложим на стриктен парламентарен контрол изпълнението на Стратегията за национална сигурност на Република България”.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини