Искат от Кърджали програма за чист въздух

Хасково, Димитровград и Кърджали са сред 29-те общини, които трябва да представят до 15 март в МОСВ актуализирани и приети програми за намаляване нивата на замърсители в атмосферния въздух, предаде кореспондентът на Информационна агенция КРОСС. България е уведомена от Европейската комисия за открита процедура по нарушение на нормите на фини прахови частици и необходимостта от предприемане на спешни действия за актуализирането им, съобщиха от регионалната екоинспекция, която контролира областите Хасково и Кърджали.
Актуализирането на програмите се налага с цел привеждането им в съответствие с нормативните изисквания . Когато в даден район общата маса на емисиите довежда до превишаване на нормите за вредни вещества, общинските съвети приемат програми за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми в срокове, задължителни според Закона за чистотата на атмосферния въздух. Определяне на конкретните източници на замърсяване на територията на всяка община и адекватни и краткосрочни мерки за действие са част от основната информация, която трябва да съдържат програмите. След приемането им мерките за намаляване нивата на замърсители ще бъдат контролирани от РИОСВ. Ако не бъдат предприети всички необходими действия във връзка с актуализирането на програмите, е възможно страната ни да бъде изправена пред опасност от значителни финансови санкции, обясниха експерти.
Основните причини за повишеното количество на прахови частици във въздуха са производственият сектор, използването на твърдо гориво за отопление през зимата, прахоотделянето при строителните работи, интензивният автомобилен трафик, недоброто поддържане на пътната мрежа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини