Чакаларовци дължат 40 бона на В и К ,не плащат водата

инж.Славчо Славков

41 336 лева дължат жителите на кирковското село Чакаларово на „В и К” ООД-Кърджали. Общо неразплатените фактури са 1234 . Според управителя на дружеството инж.Славчо Славков, „В и К” целенасочено се бойкотира,  за да се извлекат предизборни дивиденти от недоволството на хората. Те се подстрекават от малка група ,прикриващи се в Инициативен комитет. Проблемът с неразплатената вода в Чакаларово се задълбочава и дружеството търпи големи загуби, пише в писмо до областния управител инж.Славков.В кореспонденция с обществения посредник на община Кърджали Хакиф Емин шефът на „В и К” подчертава, че Инициативния комитет не се съобразява и не спазва законите на страната.

Жителите на Чакаларово проведоха истинска кампания срещу повишаването на цената на питейната вода в селото. Ще припомним,че живителната течност се подава по гравитачен път. Цената й бе увеличена  от 0,36 лв.за куб.м. на 0,83 лв.за куб.м. без ДДС с решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в София от  17.12.2009 г. Предложението до ДКЕВР е направено от бившия управител на „В и К” Милан Миланов. Недоволството обаче се стоварва върху приемника му инж. Славчо Славков. Той проведе среща с жителите на Чакаларово. На нея бяха обяснени начина и процедурите за промяна на цената на питейна гравитачна вода и предоставена калкулация за себестойността й. Жителите на селото обаче пратиха жалби до кмета на община Кирково,  до областния управител на област Кърджали, до МРРБ, ДКЕВР, Министерството на здравеопазването. Дори националния омбудсман бе сезиран за случая. Последва и питане от народен представител в деня за парламентарен контрол, адресирано към министър Росен Плевнелиев.

Според инж.Славков  ползването на питейната вода за напояване в Чакаларово е факт. То личи от средногодишното водопротребление на жител на селото-113,63 литра дневно. За гражданин на Кърджали този показател е едва 87,77 л/ж/дн. Според инж.Славков в този факт трябва да се търси и причината много хора да се поддават на внушенията на Инициативния комитет.

 Допълнително масло в спора между инж.Славков и жителите на Чакаларово наля  епидемичния взрив, който избухна в селото. Според РИОКОЗ той се дължи на лошите качества на питейната вода. В писмо до областния управител инж.Славков посочва, че наличието на достатъчно хлор в пробите взети в двата края на селището говорят за спазени норми за дезинфекция на водата.т.е причината за взрива не е във „В и К”. Изразява се съмнение в безпристрастността  на действията на РИОКОЗ.

 Инж. Славков обясни за Кърджали бг вести, че няма правно основание и искането на жителите на село Чакаларово да се отделят от „В и К”. Според промените в закона за водите, собствеността на мрежите и съоръженията става публична държавна и публична общинска собственост. Те се изваждат от активите на „В и К” дружествата.Последните се превръщат в оператори, които ще ги ползват на концесия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини