Джипитата остават без направления през март

Броят на направленията за прегледи и консултации при специалисти са намалени от 15% до 30% за първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година, твърдят от съсловната организация на личните лекари.

С около два месеца Националната здравноосигурителна каса се е забавила да даде лимитите, в рамките на които могат да работят общопрактикуващите лекари, обясни за Дарик председателят на съсловната им организация доктор Любомир Киров.

Част от семейните лекари обясняват, че вече са превишили броя на дадените направления, което означава, че през месец март няма да могат да изпратят нито един свой пациент при специалист.

В началото на месец януари общопрактикуващите лекари е трябвало да получават информация от Здравната кас с колко направления ще разполагат за първото тримесечието на тази година. Едва сега джипитата разбират с какви обеми могат да работят, обясни доктор Киров:

Досега сме работили в условия на пълно затъмнение, разчитайки на едно циркулярно писмо от касата, че стандартите ще са, ако не по-високи, то поне същите като през последните 3 месеца на миналата година. Сега какво се оказва, че те са намалени и то драстично. Не може да продължава практиката за това, че някой си върши работата, да му бъде рязана главата.

Броят на направленията са намалени най-вече за острите заболявания като пневмония и апендисит, уточни доктор Киров.

След реакцията на общопрактикуващите лекари, от НЗОК изпратиха съобщение до медиите, в което отричат да има намаление на направленията за изследвания и консултация със специалист. На изпълнителите на извънболнична медицинска помощ в страната са разпределени над 70 000 броя повече направления за консултация със специалист спрямо определените за същото тримесечие на 2010 г., твърдят от касата.

Дир.бг

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини