Кравар поучава полицаи,те го закопчават за „справка”

Айдън Юсеин

  Кравар от Петлино,Кърджалийско се опита да поучава полицаи и те го закопчаха. Заради упорството си той отнесе глоба. Твърди, че е бил бит. Има медицинско, което потвърждава, че върху него е упражнено насилие. Случаят стигна до съда и парламента. Обществеността не му обърна внимание. И ние щяхме да го загърбим, ако не бяха  противоречията в документацията на полицията и показанията пред магистратите. Предлагаме го на вниманието на новия директор на Областната дирекция на МВР в Кърджали комисар Валери Баранов.

  Още в началото на моя разказ ще предупредя читателите: краварят Айдън Юсеин е стар познат на институциите. Той редовно се жалва. И най-вече от полицията. Оставам на Вас да прецените дали някой е искал да го сплаши или не.

 Сагата тръгва от една разгонена крава. На 19 октомври към 19 часа добичето слиза в село Петлино. Първо попада в двора на техническия сътрудник на кметство Резбарци Фахрие Хикмет Мустафа. Тя я пропъжда. След това разгонената крава налита на биковете на Айдън Юсеин. В обора си той държи 18 мъжки животни. Представете си какво става вътре в стопанската постройка. Айдън твърди, че е позвънил веднага на дежурния в МВР. От там му казват да върже кравата и да изчака следващия ден. Айдън съобщава пред свидетели и на Фахрие Хикмет Мустафа за загубеното животно. Краварят и съпругата му рискуват и  изпълняват разпореждането на полицая, като успяват да отделят гостенката.

На следващия ден  20 октомври по обяд Айдън отново звъни на дежурните в МВР. Поне така твърди той. Отново го карат да чака. Нямало патрулки.

  Полицаите пристигат на 20 октомври в 17 часа. Това са Динчер Дурханов Хайдаров  и Александър Филипов от Районното управление на полицията в Кърджали. Твърдят, че на място са заварили собственикът на животното. И че Айдън отказал да го предаде, поставяйки условия. Затова те му поискали лична карта. Той отказал. И го привикали за справка в полицията. Съставили му и два акта. За неизпълнение на полицейско разпореждане да върне кравата и за това, че не носи личните си документи.

 Пред Кърджали бг вести Айдън Юсеин заяви,че поискал полицаите да му издадат приемно- предавателен протокол за кравата и собственикът да плати щетите нанесени в обора. Той казал на служителите на реда, че няма лична карта защото просто не я носи ,като работи в стопанската постройка. Служителите на реда му сложили белезници и го отвели в участъка. Тук Айдън подписал актовете,които му били съставени и по разпореждане на началника на полицейското управление бил освободен.

  Краварят веднага обжалва наказателните постановления пред районния съд. Магистратите отсъждат, че Айдън е виновен и трябва да плати двата акта на обща стойност 200 лева.

Айдън иска ново дело.  Праща и жалби. Дори до министър Цветанов. Тогава кашата става пълна. В наказателните постановления на двамата полицаи пише, че той е отказал да се подчини в 17 часа на 19 октомври и тогава е бил привикан за проверка в полицията. Според становище на началника на Районното полицейско управление  Здравко Кирилов Келфанов, разправията е станала в 10 часа на 19 октомври ,т.е. доста часове преди кравата въобще да помисли за биковете на Айдън. В показанията на техническия сътрудник Фахрие Мустафа се сочи, че добичето се е появило на 19 октомври в 19 часа и никакви полицаи не са дошли в селото. Това става на следващия ден. Като капак в решението на Районния съд пише,че случаят е станал не в Петлино, а в Петелово,Чернооченско.

За всички тези несъответствия се хваща Айдън Юсеин. Той смята, че те са плод на опита да бъде сплашен от полицаите.

Пред магистратите полицаите си спомнят, че поискали личната карта на Айдън в обора. Той не я носил. Под сурдинка Александър Филипов признава: ”Мисля,че не сме му предлагали да иде до дома си и да я вземе.”

А именно заради личната карта полицаите задържат Айдън. Твърдят, че за да направят проверка на самоличността му.

 Поскахме официално становище на МВР в Кърджали по сагата. Отговориха ни устно , след като изискаха мнение от Районното управление на полицията.Отговорът бе,че  след като съдът е потвърдил техните наказателни постановления за тях случая е изяснен и приключен.Краварят буквално изисквал служителите на реда да действат не по-реда предвиден в закона, а по негови правила. Бе отречено Айдън да е задържан, въпреки че показанията на полицаите пред магистратите говорят друго. Дори съдия Здравка Запрянова в решението си по делото пише, че краварят е бил задържан.

Това са фактите и становищата на двете страни. Темида се е произнесла в полза на полицията в спора. Ние смятаме обаче, че читателите също има какво да кажат.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини