Мубарак прехвърли правомощия, но не се оттегли

В обръщение към нацията египетският президент Хосни Мубарак заяви, че предава пълномощията си на вицепрезидента Омар Сюлейман. Още снощи изявлението на Мубарак бе направено по националната египетска телевизия. Той обаче заяви, че няма да се поддаде на чуждестранен натиск и ще остане до септември на своя пост, предаде КРОСС.

Това предизвика гневни реакции сред протестиращите по улиците на Кайро.

Преди изявлението си Мубурак проведе съвещание със Сюлейман и премиера на страната, кадри от която предаде египетската национална телевизия.

Тази вечер по-рано премиерът на страната Ахмед Шафик заяви, че възможността за напускането на президента се обсъжда и въпросът ще бъде решен в най-скоро време. Според египетската конституция правомощията на президента се поемат от ръководителят на парламента. Но, както съобщи представител на правителството на Египет, цитиран от Си Ен Ен, Мубарак има намерение да предаде властта на армията.

Същевременно телевизия „Ал Арабия" съобщи, че армията е готова да употреби сила, ако демонстрантите не приемат решението за преминаването на президентските пълномощия върху Омар Сюлейман. В речта си президентът на Египет обеща „плавно предаване на властта, национален диалог, прозрачни избори", както и намерението си да създаде комисия за промяна на конституцията.

Сулейман заяви, че ще направи всичко възможно за мирно предаване на властта, съобщи Ройтерс. Сулейман направи това изявление, след като президентът Хосни Мубарак обяви, че му предава част от правомощията си. В обръщение, излъчено по телевизията, вицепрезидентът увери, че обещава да бъдат изпълнени исканията на хората чрез диалог и призова демонстрантите да се завърнат по домовете си. Египтяните няма да бъдат въвлечени в хаос или използвани като инструменти за саботаж, заяви Сулейман, цитиран от БТА.

По думите му армията е защитила "революцията на младите". Мубарак ме упълномощи да възстановя стабилността и щастието в Египет, така че живот да се върне в нормалното си русло, отбеляза в изявлението си Сулейман, цитиран от ДПА.

На 29 януари, след няколко дни на бурни народни протести, Сулейман - дългогодишен довереник на Мубарак - пое новосъздадения пост на вицепрезидент. В дните след това той се срещна с представители на различни опозиционни формации. Преди новото назначение Сулейман оглавяваше в течение на повече от десетилетие влиятелното и страховито египетско разузнаване и бе един от най-авторитетните шефове на тайни служби в Близкия изток. Смята се, че заслугата за разбиването на ислямистките терористични клетки в Египет е негова.

Сулейман има репутация и на умел посредник в район, най-вече при уреждането на конфликтите между основните палестински фракции Фатах и Хамас. Точната възраст на Сулейман не е известна, но се предполага, че е роден през 1935 или 1936 г. Както и Мубарак вицепрезидентът има военна подготовка. Той участва в две големи войни срещу Израел - през 1967 и 1973 г. и се сближава с Мубарак, бивш шеф на военновъздушните сили. Сулейман печели безусловното доверие на Мубарак през 1995 г., когато президентският автомобил е атакуван от въоръжени нападатели в етиопската столица. Президентът остава невредим благодарение на факта, че ден по-рано Сулейман се е погрижил оригиналната кола, докарана за пътуването да бъде подменена с бронирана.

Сулейман е смятан за фигура, неопетнена от ширещата се във висшите етажи на режима корупция. Срещу него няма и обвинения за нехуманни практики, упражнявани от разузнаването. Сега президентът му възложи крайно деликатна задача - да спаси, онова което може да бъде спасено. При най-лошия сценарий това означава да организира достойно оттегляне на Мубарак, допълва ДПА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини