Депутати питат Дянков, защо са купени едва 15 на сто от тютюните

Неджми Али

Едва 15 на сто от тютюните произход „Басми”,които се гледат в страната и основно в Кърджалийско са изкупени.При това произведеното количество през миналата година е много по –малко от договорираното.Вместо 38 000 тона тютюнопроизводителите са подготвили за продажба едва 23 000 тона.Ситуацията с изкупуването, чийто краен срок по закон изтича след 17 дни е драматична. Тя се влошава с всеки изминат ден. Забавянето на изкупната кампания е безпрецедентно. Това се казва в актуален въпрос на народните представители от ДПС Лютви Местан и Неджми Али до вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той е внесен в деловодството на Народното събрание,чрез председателя Цецка Цачева и отговорът се очаква в петък в деня за парламентарен контрол.

Депутатите припомнят на вицепремиера, че на 31 януари в Министерството на финансите се е провела среща между Дянков и представители на тютюнопроизводителите. Присъстваха и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов,както и народни представители от ГЕРБ и ДПС. Вицепремиерът е поел ангажимент да се извършат определени действия съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия , които да доведат до компенсиране безпрецедентното забавяне на кампанията по изкупуването на басмите.

До този момент тези ангажименти не са изпълнени, или ако сте предприели действия те не са дали необходимия резултат, констатират депутатите. Те припомнят, че като цяло отгледаният тютюн през тази година е по-малко от договорирания и няма обективна причина кампанията да се бави. От договорирани за страната 83 617 тона тютюни са произведени едва 45 000 тона.

 С Вас дължим отговор на тютюнопроизводителите подчертават в актуалния си въпрос народните представители. Те питат:

1.Кои са причините при близо 40% по-малко произведени  - в сравнение с договорените – количества тютюни те да не се изкупуват?

    2.Къде е и в какво се изразява отговорността на Министерски съвет?

    3.Кога ще имате яснота по изпълнение на Наредба №2 за специфичните национални доплащания, с които да се даде адекватен отговор на трагичното положение, в което изпаднаха десетки хиляди тютюнопроизводители, предвид на безпрецедентно ниските изкупни цени? Апропо, изпълнихте ли поетия ангажимент да проверите на какво се дължат тези ниски изкупни цени?

   Според Лютви Местан и Неджми Али въпросите са без отговор и са в основата на нагнетеното напрежение сред тютюнопроизводителите.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини