ГЕРБ:Фирми на ДПС купуват лоши кредити и гласове за вота

Баранов и Цветанов

 Фирми на ДПС купуват пакети с лоши кредити на граждани като ги ангажират да гласуват за партията на предстоящите избори.  Депесарите са заимствали схемата от групировката ТИМ . Това заявиха пред Кърджали бг вести активисти на ГЕРБ, пожелали анонимност.

 Те твърдят,  че ДПС е заделила десетки милиони левове,за купуване на лоши потребителски кредити. Парите идвали от Турция или САЩ. От там са и консултациите за механизма.

Схемата според гербаджии е следната:

Купуват се основно пакети с потребителски кредити. Те нямат имотно обезпечение и банките са готови да се освободят от тях при минимален шанс да си възстановят част от загубите. Продават пакети всички банки.

Когато закъснее обслужването на потребителския кредит и закъснението превиши 3 вноски,този заем става изискуем.

От друга страна банката е длъжна да провизира заема в БНБ,т.е. депозира същата сума каквато е стойността на кредита . Поради липса на обезпечение, банките се опитват да продадат пакетите с лоши кредити, защото им носят двойни загуби. За потребителските цената е средно 10%, а за ипотечните 25-30% от номинала. Не е задължително кредитополучателят да знае или дава съгласие за откупуване на кредита. За това отговарят шефовете на лошите кредити към централите на банките в България. Това е нова форма на икономическо робство,твърдят гербаджии.

  Кредитополучателите се задължават от фирмите на ДПС да осигурят определен брой избиратели за изборите, срещу предоговаряне на сумата от кредита. Зависимостта е дългогодишна,докато се изплати задължението. На практика според активистите на ГЕРБ се купуват гласове за няколко кампании. Ако потребителския кредит е от 10 000 лева и фирмите на ДПС са го откупили за 1000 лева, то за тях те си осигуряват като избиратели не само кредитополучателя, но и неговите роднини, при това за няколко кампании смятат управляващите.

  Подозренията са,че основно купуване на гласове  има в смесените райони.Това е една от причините в Кърджали да бъде назначен за шеф на полицията комисар Валери Баранов.При представянето му в областния град министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов натърти,че основната задача на Баранов е да се справи с купуването на гласове.

  Смятам,че новият директор на областната дирекция на МВР и община Кърджали като организатор на изборите имаме една цел-да предотвратим купуването на гласове.Това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. Той смята за безпочвени обвиненията на активисти на ГЕРБ, че фирми близки до ДПС купуват лоши кредити и се готвят по този начин да спечелят вота в смесените райони. За съжаление в България се случва когато дойде някой на власт да открива топлата вода. И да твърди ,че той започва на чисто. Винаги от ДПС сме били срещу купуването на гласове и ще бъдем,подчерта Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини