10 °C

ГЕРБ:Фирми на ДПС купуват лоши кредити и гласове за вота

Баранов и Цветанов

 Фирми на ДПС купуват пакети с лоши кредити на граждани като ги ангажират да гласуват за партията на предстоящите избори.  Депесарите са заимствали схемата от групировката ТИМ . Това заявиха пред Кърджали бг вести активисти на ГЕРБ, пожелали анонимност.

 Те твърдят,  че ДПС е заделила десетки милиони левове,за купуване на лоши потребителски кредити. Парите идвали от Турция или САЩ. От там са и консултациите за механизма.

Схемата според гербаджии е следната:

Купуват се основно пакети с потребителски кредити. Те нямат имотно обезпечение и банките са готови да се освободят от тях при минимален шанс да си възстановят част от загубите. Продават пакети всички банки.

Когато закъснее обслужването на потребителския кредит и закъснението превиши 3 вноски,този заем става изискуем.

От друга страна банката е длъжна да провизира заема в БНБ,т.е. депозира същата сума каквато е стойността на кредита . Поради липса на обезпечение, банките се опитват да продадат пакетите с лоши кредити, защото им носят двойни загуби. За потребителските цената е средно 10%, а за ипотечните 25-30% от номинала. Не е задължително кредитополучателят да знае или дава съгласие за откупуване на кредита. За това отговарят шефовете на лошите кредити към централите на банките в България. Това е нова форма на икономическо робство,твърдят гербаджии.

  Кредитополучателите се задължават от фирмите на ДПС да осигурят определен брой избиратели за изборите, срещу предоговаряне на сумата от кредита. Зависимостта е дългогодишна,докато се изплати задължението. На практика според активистите на ГЕРБ се купуват гласове за няколко кампании. Ако потребителския кредит е от 10 000 лева и фирмите на ДПС са го откупили за 1000 лева, то за тях те си осигуряват като избиратели не само кредитополучателя, но и неговите роднини, при това за няколко кампании смятат управляващите.

  Подозренията са,че основно купуване на гласове  има в смесените райони.Това е една от причините в Кърджали да бъде назначен за шеф на полицията комисар Валери Баранов.При представянето му в областния град министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов натърти,че основната задача на Баранов е да се справи с купуването на гласове.

  Смятам,че новият директор на областната дирекция на МВР и община Кърджали като организатор на изборите имаме една цел-да предотвратим купуването на гласове.Това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. Той смята за безпочвени обвиненията на активисти на ГЕРБ, че фирми близки до ДПС купуват лоши кредити и се готвят по този начин да спечелят вота в смесените райони. За съжаление в България се случва когато дойде някой на власт да открива топлата вода. И да твърди ,че той започва на чисто. Винаги от ДПС сме били срещу купуването на гласове и ще бъдем,подчерта Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини